Lounais-Häme

Tulevana viikonloppuna tiiraillaan tirppoja – Pihabongauksesta saadaan arvokasta tietoa talvilinnuista

Tunnin bongailuaika riittää BirdLifen Pihabongauksessa.
BirdLife on järjestänyt Pihabongauksen tammikuun lopussa jo vuodesta 2006 lähtien. Sen avulla on saatu tietoa talvilinnuston muutoksista. Kuva: Tuomela Tapio

Tammikuun lopulla on taas aika bongata pihan linnustoa. BirdLife järjestää perinteisen Pihabongaus-tapahtuman 26.–27. tammikuuta.

Pihabongaus on Birdlifen mukaan Suomen suurin luontotapahtuma, jonka tarkoituksena on tarkkailla lintuja tunnin ajan joko omalla pihalla tai muulla paikalla. Tehdyt havainnot ilmoitetaan BirdLifelle.

Osallistuakseen Pihabongaukseen ei tarvitse olla lintuharrastaja, eikä Pihabongaus ole kilpailu. Tavoitteena on innostaa tarkkailemaan talvisia lintulaudan ja kotipihan lintuja sekä kiinnostumaan lähiluonnosta. Koulut voivat osallistua Pihabongaukseen varsinaista tapahtumaviikonloppua edeltävällä viikolla.

 

BirdLife kerää pihabongauksen avulla tietoa Suomen talvisen linnuston muutoksista. Tähänastiset tulokset kertovat muun muassa hömötiaisen ja varpusen selkeästä vähenemisestä ja mustarastaan ja tiklin runsastumisesta.

Tapahtumaviikonloppuna tehdyt havainnot voi ilmoittaa osoitteessa www.pihabongaus.fi tai postikortilla. BirdLife julkaisee verkkosivuillaan tuloksia jo tapahtuman aikana, alustavan yhteenvedon 28.1. ja lopulliset tulokset helmikuun aikana.

Pihabongauksen suojelijana on tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio.

 

Juttu on julkaistu forssanlehti.fi:ssä ensimmäisen kerran 8. tammikuuta.

 

Osallistumisohjeet

Pihabongaukseen voi osallistua kuka tahansa ja missä tahansa Suomessa. Pihabongaukseen ei tarvitse erikseen ilmoittautua.

Tarkkaile tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla joko lauantaina 26. tai sunnuntaina 27. tammikuuta.

Tunnista havaitsemasi lintulajit.

Laske montako yksilöä kutakin lajia on enimmillään näkyvissä samaan aikaan (näin vältät laskemasta samoja yksilöitä moneen kertaan).

Ilmoita tunnistamasi lajit ja laskemasi maksimimäärät BirdLifelle viimeistään perjantaina 1.2. osoitteessa www.pihabongaus.fi

Havainnot voi ilmoittaa myös postikortilla osoitteella BirdLife Suomi, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki. Postikortissa on oltava lintuhavaintojen lisäksi havainnoitsijan ja havaintopaikan osoitteet, havainnointiajankohta ja havainnoitsijoiden määrä.

Uusimmat

Fingerpori

comic