Lounais-Häme Tammela

Tulevat agrologit oppivat nyt etänä – Mustialassa puurtaa vain noin 60 ensimmäisen vuoden opiskelijaa, mutta peltotöitä voi tulla paikalle harjoittelemaan

Mustialassa vain 1. vuoden opiskelijoita on lähiopetuksessa. Käytännön taitoja voi tulla harjoittelemaan.
Ensimmäisen vuoden etäopiskelijat harjoittelivat Mustialassa kyntöä ja murskausta. Reilusta 50 etäopiskelijasta tilaisuuden hyödynsi alle 10. Pia Laine mittaili kyntösyvyyttä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Ensimmäisen vuoden etäopiskelijat harjoittelivat Mustialassa kyntöä ja murskausta. Reilusta 50 etäopiskelijasta tilaisuuden hyödynsi alle 10. Pia Laine mittaili kyntösyvyyttä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Noin 60:lla Mustialassa aloittaneesta reilusta 110 ensimmäisen vuoden opiskelijasta arki rullaa tiiviisti kampuksella. Kontrasti normaaliin on melkoinen, sillä etäopintojen suosion jatkuvasta kasvusta huolimatta paikalla olevien määrä on tavallisesti kolminkertainen.

– Vanhempien vuosikurssien opetuksessa mennään etämallilla. Luentoja pystyy seuraamaan verkon välityksellä. Joissakin käytännön tehtävien demonstraatioissa paikalla on saanut olla. Näitä ei ole ollut käytännössä edes joka viikko, koulutuspäällikkö Jukka Korhonen selvittää.

Paikalla oleva 60 oppilaan joukko on useimmiten jaettu kolmeen erilliseen opetusryhmään. Yli puolet päivistä on oltu ulkona.

Tiukka ryhmäjako oli myös lukuvuoden aloittaneessa alkuinfossa, jossa osallistujia oli lähemmäs sata.

– Silloin olisimme pystyneet blokkaamaan henkilöt, jotka olivat samoissa tiloissa. Toimimme pienemmissä ryhmissä, mutta vapaa-aika on luku sinänsä. Kolmessa ryhmässä ei pysytä, vaan varmasti ihmiset rupeavat tutkimaan toisiaan, Korhonen naurahtaa.

Etäopiskelijoilla on mahdollisuus tulla Mustialaan harjoittelemaan käytännön työtehtäviä, kuten nyt ajankohtaista leikkuupuintia, jos niiden treenaaminen ei muuten onnistu.

– Periodin vaihtuessa loka-marraskuussa rytmitys on hieman erilainen. Etäopiskelun tyyppistä toimintaa on enemmän ja oletamme, että joukko sen myötä pienenee vähän nykyisestä.

Etäilijöiden fiiliksiä on mahdoton aistia

Maaseutuelinkeinojen lehtori Heikki Pietilän mukaan syksy lähiopetuksessa opiskelunsa aloittaneiden kanssa on sujunut jouhevasti. Opetusta voidaan järjestää väljästi, joten tarvittaessa kaikki on saatu luennolle myös samoihin tiloihin.

– Maaliskuussa haaste oli isompi. Erikoiskasvikurssilla luennoin tietokoneen edessä ja kurssin suola jäi puuttumaan, kun esimerkiksi käyntejä luonnonvarakeskukselle ei tehty. Opiskelijat olivat silti yllättävän aktiivisia ja hyvin paikalla etäyhteyden ääressä.

Kontaktien puute oli ainoa konkreettisin ongelma. Fiiliisten aistiminen etäyhteyden päästä on mahdoton tehtävä.

Pietilän mukaan kokeet kuitenkin sujuivat ja tulokset olivat olosuhteisiin nähden yllättävän hyviä.

– Korona on tuonut meille mahdollisuuden kehittää menetelmiä etäopetuksessa entistä paremmiksi. Luentoja koetetaan eriyttää erityyppisiksi etänä opiskeleville ja läsnä oleville. Kurssin sisältö ja materiaalit ovat samoja, mutta etäopiskelija voi tehdä tehtäviä omaa tahtiaan ja saada tukea oppimiseen muun muassa oheisvideoiden kautta.

Useamman vuoden opiskelleet Iida Lehtonen, Jussi Nissi ja Pyry Saarinen pääsivät pitkästä aikaa koulutuspäällikkö Jukka Korhosen oppiin. Kuva: Lassi Puhtimäki
Useamman vuoden opiskelleet Iida Lehtonen, Jussi Nissi ja Pyry Saarinen pääsivät pitkästä aikaa koulutuspäällikkö Jukka Korhosen oppiin. Kuva: Lassi Puhtimäki

Jatkoa vuoden loppuun tai kunnes rokote saadaan

Nykysävelin opetus etenee yksiköissä Hämeen ammattikorkeakoulun linjauksen mukaan ainakin loppuvuoden ajan. Jukka Korhonen arvelee, että helpotusta ei ole sittenkään luvassa.

– Voidaan ajatella, että tämäntyyppinen toiminta jatkuu niin pitkään kuin rokote tulee. Jos koronatilanne olisi nyt samankaltainen kuin heinäkuun lopulla, poikkeusjärjestelyt loppuisivat pian. Viime aikoina tilanne on edennyt kuitenkin ihan toiseen suuntaan.

Myös Korhosen näkemyksen mukaan opetus on sujunut korona-aikanakin, eikä suurempia ongelmia ole ollut. Jo vuodesta 2014 asti Mustialan opiskelijoilla on ollut mahdollisuus valita, haluavatko he olla paikalla vai opiskella etänä.

– Iso osa opettajista toivoo, että tilanne olisi jo normaali. Opettajan näkökulmasta etäopetuksessa vaikeaa on se, ettei hän välttämättä tiedä, miten asiat otetaan vastaan.

Lähiopetuksessa käsihygieniasta ja turvaväleistä pidetään Mustialassa huolta ja saatavilla on myös kertakäyttöisiä maskeja. Käytännössä niitä ei mielellään pidetä.

– On mahdollista, että tartuntarypäs tulee meillekin. Opiskelijamme ovat kuitenkin pääsääntöisesti maaseudulta ja tilanne heidän kotiseuduillaan on yleensä hyvin rauhallinen. Iso osa tulee paikoista, joissa ei ole ollut edes viittä koronatapausta. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic