Lounais-Häme Forssan seutu

Tulevat kuukaudet ratkaisevat paljon Kanta-Hämeen sotessa – Maakuntajohtaja kehottaa Forssan seutua aktiivisuuteen

Maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen toivoo, että Forssan seutu olisi itse aktiivinen ja oma puolestapuhujansa, kun mietitään maakunnallista sote-kehittämistä.
Vuodeosastoja voidaan joutua miettimään tulevaisuudessa uudella tavalla koko Kanta-Hämeessä, sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta sanoo. Kuva: Lassi Puhtimäki
Vuodeosastoja voidaan joutua miettimään tulevaisuudessa uudella tavalla koko Kanta-Hämeessä, sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta sanoo. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tulevat kuukaudet merkitsevät paljon siinä, miltä sosiaali- ja terveyspalvelut näyttävät Forssan seudulla ja Kanta-Hämeessä tulevaisuudessa.

Hämeen liitto käynnistelee kahta erillistä hankekokonaisuutta, joilla valmistaudutaan tulevaan sote-uudistukseen. Sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät tämän hetken tiedon mukaan maakuntien vastuulle vuoden 2023 alussa.

Kaikki Forssan seudun kunnat sekä Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä ovat päättäneet olla mukana Hämeen liiton koordinoimissa sosiaali- ja terveydenhuollon hankekokonaisuuksissa.

”Jokainen voi päättää itse”

Forssan seudulla on herännyt huoli siitä, mitä palveluja hykylle ja seudun kunnille jää käteen sote-uudistuksen jälkeen.

Hämeen liiton maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen painottaa, että tällä hetkellä käynnissä olevassa pohjustusvaiheessa paljon on vielä kuntien ja kuntayhtymien omissa käsissä. Koko sote-mallin kehittäminen maakunnassa perustuu kuntien ja kuntayhtymien omaan aloitteellisuuteen ja aktiivisuuteen. Maakuntaliiton rooli on vain koordinoiva.

– Maakuntaliiton puolelta katson, että jokainen voi päättää itse omasta palveluverkostaan. Olennaista olisi yhteistyön tiivistäminen maakunnan sisällä, Ahonen sanoo.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Hämeen Liiton maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen kehottaa tällä hetkellä kaikkia osapuolia aktiivisuuteen.

Miten käy vuodeosaston?

Maakuntavaltuuston toinen varapuheenjohtaja ja Forssan kaupunginvaltuutettu Johanna Häggman (kesk.) nosti Forssan Lehden mielipidekirjoituksessaan (4.6.) esiin huolen esimerkiksi erikoissairaanhoidon vuodeosastojen tulevaisuudesta Forssassa.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta toteaa, että vuodeosastoja on Forssankin osalta todennäköisesti syytä miettiä uudelleen tulevaisuudessa muun muassa erikoislääkärien saatavuuden vuoksi.

– Erikoissairaanhoidon vuodeosastoja ei voi pitää kaikissa sairaaloissa, mutta myös Forssassa ja Riihimäellä tarvitaan ehdottomasti perustason vuodeosastot, joita sitten erikoislääkärit tukevat, Ranta sanoo.

Tähän liittyen sairaanhoitopiiri on tehnyt Forssan hyvinvointikuntayhtymälle ehdotuksen, jonka mukaan se ottaisi enemmän vastuuta myös Forssan seudun erikoislääkäripalveluista. Tällöin raja-aidat Rannan mukaan mataloituisivat ja henkilöstön liikuttaminen sairaalasta toiseen tarpeiden mukaan olisi helpompaa.

”Koko maakunnan edunvalvoja”

Ahonen vakuuttaa, että palvelujen keskittäminen Hämeenlinnaan ei ole tulevaisuudessa tarkoituksena, vaan Hämeen liitto on koko maakunnan kuntien edunvalvoja.

Jotta sote-uudistus saadaan palvelemaan koko Kanta-Hämettä asuinpaikasta riippumatta, Ahonen toivoo, että myös Forssan seudun kunnat ja hyvinvointikuntayhtymä ottavat jatkossakin aktiivisesti kantaa ja keskustelevat toiveista ja tilanteista avoimesti.

Rahoituksen kehittäminen ja kokonaisuuden suunnittelu tulevaisuudessa ei pidä olla vain maakunnan käsissä. Myös kuntajohdon mielipide ympäri maakuntaa on ollut se, että tässä tarvitaan kuntia mukaan talkoisiin, Ahonen sanoo. FL

Tulevaisuuden sotea ja rakenneuudistusta

Hämeen liitto on hakenut valtiolta avustusta kahteen Kanta-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon hankekokonaisuuteen.

Kehittämishankkeilla on tarkoitus valmistella Marinin hallituksen valtakunnallista sote-uudistusta Kanta-Hämeessä.

Valtionavustusta haettiin yhteensä 7,6 miljoonaa euroa.

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankekokonaisuudessa pyritään kehittämään maakunnan peruspalveluja ja niiden saatavuutta.

Sote-rakenneuudistus-hankekokonaisuudessa taas kehitetään mm. tietojärjestelmiä, johtamista ja asiakasosallisuutta.

Kanta-Hämeelle myönnettävästä avustuksesta on odotettavissa päätöksiä sosiaali- ja terveysministeriöstä kesän aikana.

Hankkeet käynnistyvät maakunnan kuntien ja kuntayhtymien sote-organisaatioissa näillä näkymin syksyllä 2020.

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic