Lounais-Häme

Tulevatko buranat kauppoihin?Kelan pääjohtaja vaatii apteekkimonopolin purkamista

Kelan pääjohtaja

Liisa Hyssälä

esittää apteekkialan avaamista kilpailulle ainakin rajoitetusti. Samalla hän vapauttaisi itsehoitolääkkeiden myynnin.

Apteekkareiden asema ja edut eivät ole vuosikymmenien saatossa juurikaan muuttuneet.

– Ajattelemme kauhean vanhanaikaisesti ja mekaanisesti. Digitalisaation aikakaudella apteekkialan kilpailu ja koko lääkejakelu pitäisi ajatella uusiksi. Asiakas ei enää halua lähteä sairaana lampsimaan kunnan tai kaupunginosan ainoaan apteekkiin. Asiakkaan aivot ovat jo seuraavalla vuosisadalla, mutta meillä on apteekkialalla turhia esteitä, jotka pitävät järjestelmää 1900-luvulla, Hyssälä epäilee.

Kelan pääjohtaja esittää, että hallitus selvittäisi heti edellytykset, joilla apteekkiala voitaisiin avata kilpailulle.

– Rakenteita on pakko pöyhiä. Miksi? Siksi, että hyvinvointivaltio on tullut jähmeyden osalta tiensä päähän. Se ei enää ammenna lisää rahaa. Pelkään, että lääkekorvauksissakin rahoituspohja pettää, ellei tehokkuutta haeta kilpailulla, Hyssälä sanoo.

Hyssälä tietää, että ehdotus apteekkialan vapauttamisesta kilpailulle ei ilahduta monopoliinsa tottuneita yrittäjiä.

– Joku aina menettää, kun muutetaan rakenteita. Modernin yhteiskunnan sykkeessä pitää pystyä elämään, Hyssälä huomauttaa ja korostaa, että kustannusten kasvun hillitseminen ja siten tarpeellisten lääkkeiden saaminen olisi suomalaisten enemmistön edun mukaista.

Verovaroista maksetut lääkekorvaukset ovat nousseet huimaa vauhtia 1990-luvulta lähtien. Kela maksoi vuonna 2015 lääkkeistä sairausvakuutuskorvauksia 1 378 miljoonaa euroa.

Hyssälän mielestä järjestelmä tehostuisi uudistuksilla, ja verovarat riittäisivät ihmisille tärkeisiin lääkekorvauksiin. Verotiedot kertovat vuosittain, että tiukasti suojatusta monopolista hyötyvät apteekkarit ansaitsevat usein satoja tuhansia euroja.

Hän esittää myös sitä, että hallitus selvittäisi, voitaisiinko itsehoitolääkkeiden myyminen sallia marketeissa.

Lisäksi Hyssälä esittää, että sote-uudistuksessa lääkehoidon kustannuksista vastaisivat viisi erityisvastuualuetta.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti