Lounais-Häme Forssa

Tulevien vuosien laskelmat heiluvat: Koronavirus haastaa Forssan pärjäämisen

Kuvituskuva. Kuva: Muu
Kuvituskuva. Kuva: Muu

Koronapandemia haastaa talouden tasapainottamisohjelman Pärjäävä Forssa toteuttamisen. Pärjäävä Forssa -ohjelma ei viime vuonna toteutunut kaikilta osin, kun tuloksena oli ylijäämän sijaan puolen miljoonan euron alijäämä.

Forssan kaupunginhallitus kävi kokouksessaan vuosien 2021–2025 Pärjäävä Forssa -talousohjelman laadintaa koskevan lähetekeskustelun. Päätöksentekoon Pärjäävä Forssa 2 -tasapainottamisohjelma tulee kesällä.

Pärjäävä Forssa on jatkuva prosessi. Esimerkiksi palvelu- ja työprosessien tehostamistyö jatkuu.

Esitettyjen Pärjäävä Forssa -tasapainottamistoimenpiteiden vaikutukseksi on laskettu 1,4 miljoonaa euroa vuonna 2019 ja 1,9 miljoonaa euroa vuonna 2020 sekä 2 miljoonaa euroa vuonna 2021. Näiden käyttötaloustoimenpiteiden avulla kaupungin talous oli tarkoitus pitää ylijäämäisenä.

Tuleville vuosille tarvitaan lisää toiminnan ja talouden sopeuttamistoimia, koska väestörakenne vanhenee ja sote-palvelujen tarve kasvaa. Lisäksi koronavirus ja poikkeusolot haittaavat nyt suuresti kaupungin taloudenpitoa, alueen elinkeinoelämää ja kolmannen sektorin toimijoita ja asukkaita. Ennustettavissa on, että terveydenhuoltoon tarvitaan lisää resursseja ja että verotulot putoavat. Maan hallitus on luvannut kunnille tukipakettia tilanteesta selviämiseksi.

Kaupunki on jo käynnistänyt henkilöstöä koskevat yt-neuvottelut mahdollisten lomautusten ja palkanmaksun keskeytysten takia. FL

Uusimmat

Näkoislehti

17.9.2020

Fingerpori

comic