Lounais-Häme Tammela

Tulipaloon varautuminen on tärkeää, samoin ensimmäiset toimet palon syttyessä

Päivä Paloasemalla -tapahtuma opetti tärkeitä paloturvallisuustaitoja hauskojen tehtävien kautta.
Erilaiset tekniset laitteet ovat takuuvarmoja lasten kiinnostuksen kohteita Päivä paloasemalla -tapahtumissa. Simo (vas.) ja Lotta Laitista kiinnosti pelastusvene. KUVAT: Lassi Puhtimäki

Valtakunnallinen Päivä Paloasemalla -tapahtuma opettaa perheille tärkeitä paloturvallisuustaitoja. Päivää vietettiin lauantaina myös eri puolilla Lounais-Hämettä.

Tammelan paloasemalla tapahtuma järjestettiin toista kertaa, nyt Tammelan VPK:n ja Teuro-Kuuslammin VPK:n yhteisponnisteluin. Tammelan VPK:n palokunnan päällikkö Tuomas Rantala kertoo, että päivän tarkoituksena on enemmän herättää keskustelua kuin opastaa kädestä pitäen.

– Ajatus on, että tapahtuman myötä perheissä mietittäisiin, miten kotona voidaan varautua tulipaloon. Mistä poistutaan tulipalon sattuessa, missä alkusammutuskalustoa säilytetään tai mikä on palovaroittimien kunto, Rantala sanoo.

 

Ensimmäiset toimet tulipalon syttyessä ovat usein elintärkeitä. Tämän tietävät myös tammelalaisveljekset Mauno ja Väinö Mäkelä.

– Jos tulipalo syttyy, pitää kontata ovesta pihalle, tietää Väinö, 7.

– Kotona pääsee helpoiten ulos yläkerran ikkunasta. Sieltä on tikapuut maahan asti, jatkaa Mauno, 5.

Väinö (edessä) ja Mauno Mäkelä kokeilivat poistumista pimeästä ja savuisesta huoneesta onnistuneesti. Mukaan tarttui vielä pari pelastettavaa pehmoleluakin.

Pojat harjoittelivat aitoa tilannetta varten poistumisharjoituksella pimeästä huoneesta, josta mukaan piti napata kaksi pehmolelua.

– Ei pelottanut. Pehmolelutkin löytyivät, pojat kertoivat yhdestä suusta.

 

Poikien isoisä Pekka Leppälä kertoo, että suvusta löytyy palomies, joka on pitänyt muulle suvulle kursseja aiheesta ja huoltaa myös palovaroittimet.

– Sukulaismies on kertonut, että kahvinkeitin on yleisin kodinkone, josta tulipalo syttyy. Meillä on tullut rutiini siitä, että töpseli otetaan aina pois seinästä, vaikka keitin olisi sammutettuna, Leppälä kertoo.

Leppälä ei ole koskaan joutunut tulipaloa kokemaan, mutta läheltä piti -tilanteita on ollut muutama.

– Olohuoneen jalkalampun katkaisija kuumeni, eikä toinen valoista sammunut enää katkaisemista, vaan kuumeni. Nappasin töpselin pois seinästä.

– Toisella kerralla puhelimen akku kuumeni povitaskussa, kun olin elokuvateatterissa. Savu vain nousi puhelimesta ja akku pilasi sen. Lamppu ja puhelimen akku olivat ulkomaista halpatuotantoa. Noiden tapahtumien jälkeen en ole ulkomaalaisia sähkötarvikkeita ostanut, vaan turvallisia ja tarkastettuja kotimaisia, Leppälä sanoo.

 

Lue myös: Operaatio: uhri ulos katon kautta – turvallisuustapahtumassa demonstroitiin vakava kolari

 

Teurolaisessa Ali-Tuomolan perheen isä kuuluu Teuro-Kuuslammin vapaapalokuntaan. Äiti Pirjo Ali-Tuomola kertoo, että perheessä vapaapalokuntalaisuus on elämäntapa.

Mikko ja Aino Ali-Tuomola saivat VPK:n Mike Tuomolalta apua sammuttimen käytössä.

– Lapset osaavat ulkoa sen hälytyskilkatuksen, joka isän puhelimeen tulee, hän kertoo. Varmuuden vuoksi tytär Aino, 8, alkaa hyräillä isänsä puhelimen hälytysääntä.

Pirjo Ali-Tuomolan mukaan perhettä ei haittaa, vaikka hälytys tulisi keskellä yötä.

– Työskentelen itse sairaanhoitajana päivystyksessä Hämeenlinnassa. Työni kautta näen, kuinka tärkeää vapaapalokuntalaisuus on. Lapset ovat jo ilmoittaneet, että heistä tulee vapaapalokuntalaisia, Ali-Tuomola kertoo. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

19.2.2020

Uusimmat