Lounais-Häme

Tulisijat ja hormit puhtaaksi kerran vuodessa

 

Etelä-Tammelassa kokeillaan tänä vuonna uudenlaista nuohousjärjestelmää. Asukas voi tilata nuohouksen vapaasti keneltä tahansa pätevältä nuohoojalta.

-Muutaman kuukauden perusteella ei voi vielä sanoa, kuinka kokeilu on toiminut, pelastuspäällikkö Petri Talikka Kanta-Hämeen pelastuslaitokselta sanoo.

Nuohouksessa on menossa murroskausi. Uusi lainsäädäntö on parhaillaan valmistelussa, ja yhtenä vaihtoehtona on nuohouksen vapauttaminen kilpailulle. Nykyisin käytössä on suurimmaksi osaksi piirinuohoojajärjestelmä, jossa alueet on jaettu.

-Nykysysteemi on Kanta-Hämeessä toiminut hyvin. Ainoat ongelmat ovat oikeastaan tulleet siitä, että joillakin nuohoojilla on liikaa kiinteistöjä alueellaan. Vapaa kilpailukin toimisi varmasti suuressa osassa aluetta, mutta mitä tapahtuisi harvaan asutuilla alueilla, Petri Talikka kyselee.

Forssan seudulla nuohoojat ovat huolehtineet siitä, että tulisijat ja savuhormit puhdistetaan ajoissa. Jos talossa ei ole paikalla ketään, nuohooja jättää viestin. Nuohoamisen järjestäminen on aina kuitenkin rakennuksen omistajan tai haltijan vastuulla.

-Etelä-Tammelan asukkaiden pitäisi nyt olla valppaina. Jos kukaan nuohooja ei ota yhteyttä kiinteistön omistajaan tai haltijaan, tämän pitäisi itse huolehtia pätevä henkilö paikalle, Talikka muistuttaa.

Vakituisen asunnon savuhormit ja tulisijat pitää nuohota joka vuosi. Loma-asunnoissa nuohoaminen on tarpeellista kolmen vuoden välein, jos asunto ei ole ympärivuotisessa käytössä. Jos loma-asunto on jatkuvassa käytössä, sitä koskevat samat säännöt kuin vakituista asuntoa.

Tärkeintä on, että paloturvallisuus säilyy, mutta säännöllinen nuohous pitää myös ilmanlaadun hyvänä ja ympäristön kunnossa.

-Ilman nuohousta tulisijan toimivuus heikkenee, eikä siitä enää saa täyttä hyötyä irti, nuohoojamestari Timo Hakala sanoo.

Kattoturvalaiteiden on syytä olla kunnossa; muuten nuohous jää tekemättä.

-Näiden täytyy olla kunnossa jo ennen kuin rakennus otetaan käyttöön, Timo Hakala sanoo.

Nuohooja näkee työssään hyvin tulisijojen ja hormien yleiskunnon. Jos kunnosta löytyy huomautettavaa, nuohooja lähettää tiedon paloviranomaisille.

-Savupiipun yläpää on kovimmalla rasituksella, ja syöpymisen näkee helposti. Meillä on käytössämme myös hormikameroita ja muita laitteita, joilla voimme tehdä tarkempia tutkimuksia.

Timo Hakalan mukaan rakennusten omistajat pitävät yleisesti hyvää huolta paloturvallisuudesta.

-Joskus aikojen sovittaminen voi kuitenkin olla hankalaa, jos omistaja asuu itse kaukana.

Nuohoojat ovat myös ilmanvaihdon ammattilaisia.

-Ilmanvaihtokanavien ja -laitteiden huoltaminen on tärkeää sekä paloturvallisuuden että ilman puhtauden kannalta. Suodattimet pitäisi pestä ja vaihtaa kaksi kertaa vuodessa. Kanavistot pitäisi puhdistaa ainakin kerran kymmenessä vuodessa, nuohoojamestari kertoo. FL

 

Lämmitä puulla oikein
Varaa ja käytä aina kuivia sytykkeitä ja kuivaa polttopuuta.Avaa savuhormin pelti, poista tuhka ja tarkista veto ennen kuin sytytät.Sytytä pienellä määrällä polttopuita.Lisää puut vähitellen pienissä erissä, ei kuitenkaan yksitellen ja korkeintaan 1-2 kertaa lämmityksen aikana.Jos uuni on ollut pitkään käyttämättä tai se on taipuvainen savuttamaan, kannattaa nuohousluukussa polttaa pienessä peltiastiassa lyhytliekkistä polttoainetta (esim. sinol) tai hieman tuohta, kunnes veto käynnistyy. Älä käytä sanomalehteä. Kylmillään olleen tulisijan lämmittäminen on aloitettava varovasti ja hitaasti.Älä kohenna tulta tarpeettomasti palamisen aikana.Käytä riittävästi palamisilmaa liekehtivän palon aikana.Älä polta tulisijassa jätteitä.Häkä on vaarallista. Peltiä ei suljeta, jos tulisijassa on vielä palamatonta puuta tai hiillos.Älä jätä uunia valvomatta lämmityksen aikana.Poista palamisjätteet säännöllisesti palamattomasta aineesta tehtyyn kannelliseen astiaan, sillä tuhka saattaa olla kuumaa vielä vuorokausien ajan.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti