Lounais-Häme

Tulitaidetta ja ulkotulia – Härkätie loimuaa loppiaisena

Jäälyhtyjä, jätkänkynttilöitä, ulkotulia, rakovalkeita.

Hämeen Härkätien vartta valaisevat lauantaina monenlaiset tulet.

Mukaan mahtuu ainakin yksi yllätys. Tiistaina Tuula Kauppi, Maarit Murtomäki, Eija Laine ja Nina Hirvonen kokosivat Letkun puodin eteen pystytettävää tulitaideteosta, jonka lopullista muotoa he eivät halua paljastaa ennen loppiaista.

-Tulethan palavat Härkätien varressa, siitä voi saada jotain vihjettä tämän vuoden teoksesta, Murtomäki vinkkaa.

-Ensin tehdään pohjapiirros, sitten pätkitään raudat ja hitsataan ne yhteen. Sen jälkeen kääritään ne vanhoihin lakanan kappaleisiin, jotka valellaan lamppuöljyllä, Laine selittää työn valmistumisprosessia.

Idean tulitaide-esitykseen letkulaiset saivat vuotta aiemmin, kun he toteuttivat taiteilija Olli Larjon kanssa Suomi 100 -teemaisen teoksen, jossa oli joutsen ja mänty.

Tämän vuoden taideteos syttyy tuleen loppiaisena kello 18.30.

 

Muita loppiaistulia aletaan sytyttää Letkulla jo reilu pari tuntia aiemmin.

Hämeen Härkätien varren asukkaat sytyttävät tulia omille pihoilleen. Jos ei itse asu tien varrella, mutta haluaa silti kantaa kortensa kekoon, voi tulen sytyttää esimerkiksi metsäpätkälle.

Ainakin yleisö on taattu. Härkätien loppiaistulia on järjestetty vuodesta 2004, ja Laine kertoo, että niistä on tullut monelle jo perinne.

Kävijöitä on lähiseutujen lisäksi esimerkiksi Turusta, Hämeenlinnasta ja Helsingistä. Viime vuonna Hämeen Härkätien loppiaistulia oli katsomassa Letkulla ennätysyleisö. Tulitaideteoksen väsääjät arvioivat yleisömäärän liikkuneen tuhansissa.

-Autoletka alkoi valtatieltä asti ja jatkui Letkun pirtille saakka. Toivottavasti tänä vuonna on yhtä paljon kävijöitä, Kauppi sanoo.

-Osa oli katsomassa tulia Letkun koulun kentältä, koska eivät mahtuneet muualle, Laine jatkaa.

 

Loppiaistulia voi ihailla monella tavalla. Tulien muodostamaa letkaa voi seurailla omasta autosta tai osallistumalla linja-autokerrokselle.

Linja-autoreitti lähtee Forssan torilta klo 16 ja kulkee Tammelan Harjun kautta Portaaseen. Sieltä matka jatkuu Hämeen luontokeskukselle, jossa järjestetään musiikkituokioita. Auto pysähtyy myös Letkun puodille tulitaide-esitykseen. Esityksen jälkeen linja-auto kulkee tulia ihaillen Pajulan ja Kultelan kylien kautta Somerolle. Kyyti on taas Forssassa noin kello 21.

-Autossa on vielä joitakin paikkoja jäljellä, Laine vinkkaa.

Myös jalkaisin voi kulkea.

-Kannattaa laittaa heijastinliivi päälle. Eikä autojen pidä sammuttaa valojaan tulien vuoksi, jotta heijastimet näkyvät, Kauppi sanoo. FL

Loppiaistulet Hämeen Härkätiellä la 6.1. klo 16 alkaen. Loppiaisajelun lähtö Forssan linja-autoaseman tilausajolaiturilta klo 16 ja paluu samaan paikkaan klo 21.

Uusimmat

Fingerpori

comic