Lounais-Häme

Tulonen Urjalan vahvin

Neljäs kerta toden sanoi.

Urjalalaislähtöinen, sittemmin tamperelaistunut Teemu Tulonen oli kolme vuotta sitten Urjalan vahvin mies -kilpailussa neljäs, kaksi vuotta sitten kolmas ja viime vuonna jo toinen. Eilen väkivahva Tulonen oli kaavan mukaisesti kisan paras ja nappasi ensi kertaa Urjalan vahvin mies -tittelin.

Koko kisan ajan parantanut Tulonen voitti kilpailun viidestä lajista kolme. Hän keräsi kisassa 17 pistettä. Toiseksi tullut laukaalainen Veli-Pekka Kauhanen kokosi 13 pistettä ja kolmanneksi sijoittunut raumalainen Jaakko Soukainen 12. Kisan kuopus, vasta 19 vuotta täyteen saanut Leevi Suomi Valkeakoskelta sai kasaan 7,5 pinnaa.

– Ihan hienolta tuntuu, en osannut odottaa voittoa. Luulin, että ainakin tuo viimeinen laji lastaus olisi tuskaa, mutta yllättävän hyvin ne kivet nousivat, tyytyväinen voittaja kertoi kisan jälkeen.

Mukavan runsaslukuinen, noin 200 hengen urjalalaisyleisö sai nähdä Laukeelan urheilukentällä tiiviin ja jännittävän voimamieskoitoksen. Järjestelyistä vastasi paikallinen Valajärven Voima neljättä kertaa.

Ensin vedettiin rekkaa valjailla ja köydellä, sen jälkeen kisattiin pudotuskisana akselipunnerruksessa. Kolmantena lajina oli vuorossa 250-kiloisen kehikon kanto.

Pienen tankkaustauon jälkeen jatkettiin perinteikkäällä maastanostolla ja kisa päätettiin lastaukseen, jossa kivien lisäksi nostettiin tynnyriä ja traktorin rengasta.

Kilpailun aloitti vahvimmin Jaakko Suokainen, mutta hänen paras puhtinsa hiipui loppua kohden. Tulonen siirtyi kisan johtoon kolmannessa lajissa kehikon kannossa, jonka jälkeen hän otti vielä selvät voitot maastavedossa ja lastauksessa.

25-vuotias Tulonen, jonka päälaji on voimanosto, nautti kotiyleisön kannustuksesta.

– Pistäähän se eri tavalla yrittämään kuin yksinään salilla ollessa, kun 200 urjalalaista taputtaa sinulle, Tulonen kertoi.

Tulonen saattaa jatkossakin kilpailla voimamieskisoissa, vaikka pitää itseään hieman pienenä lajiin (185 senttiä/118 kiloa). Voimanosto ja etenkin maastaveto pysyvät ykkössijalla.

– Parin viikon päästä olisi FPO-liiton maastavedon SM-kisat. Lähden sinne, jos selkä pysyy kunnossa.

Tulonen on vetänyt maasta hurjat 352,5 kiloa. Seuraava tavoite on 360 kiloa.

Kokenut voimamies Veli-Pekka Kauhanen oli tyytyväinen päiväänsä, vaikkei voittotaistoon ollutkaan asiaa. Kakkossija irtosi tasaisen vahvan esityksen jälkeen.

– Mukavaltahan tuo kilpaileminen taas tuntui. Monta vuotta tätä on jo tullut harrastettua. Jonkun mielestä tässä ei ole mitään järkeä, kun aina paikat särkevät, mutta niin vaan lähden uudestaan kilpailuihin, keskisuomalainen Kauhanen jutteli.

Kauhanen kisasi reilu viikko sitten Raumalla, eikä ollut omien sanojensa mukaan aivan parhaassa iskussa Urjalassa.

– Siihen nähden meni hyvin, että selkä on oireillut, kertoi Kauhanen, jolla on ollut pahoja ongelmia myös hauiksensa kanssa.

190-senttinen ja 130-kiloinen Kauhanen oli viime vuonna Suomen vahvin mies -kisoissa kuudes. Hän on kiertänyt myös Suomen cupin kilpailuissa.

– Tarkoituksena on jatkaa cupin kiertämistä, ja olisihan se joskus mukava käydä kokeilemassa myös ulkomailla kilpailemista.

Kisa oli hyvätasoinen, mutta osallistujamäärä oli pettymys järjestäjille. Kisaan oli ilmoittautunut kymmenen kilpailijaa, mutta lopulta viivalla oli vain neljä voimamiestä. Ukkosen uhka ei miehiä pelästyttänyt, vaan loukkaantumiset harvensivat joukkoa.

– Tämä laji on sellainen, ettei näin loppukesästä tahdo enää löytyä ehjiä kilpailijoita. Täytyy antaa iso kiitos kisan kuuluttajalle Rajalan Terolle, hän piti loistavasti tunnelmaa yllä, vaikka kilpailijoita olikin näin vähän, tuumasi kisan voittaja, järjestävän seuran Valajärven Voiman kantava voima Teemu Tulonen.

Tulosen mukaan Urjalan vahvin mies -kisa pitää ensi vuoden taukoa.

– Järjestelyt jäivät tänä vuonna aivan viime tippaan. Pidetään ensi kesä taukoa ja katsotaan sitten parin vuoden päästä, löytyykö uusia talkoolaisia tai saavatko vanhat tekijät lisää virtaa, Tulonen sanoi. FL

”Pistäähän se eri tavalla yrittämään kuin yksinään salilla ollessa, kun 200 
urjalalaista taputtaa sinulle.”

 

Teemu Tulonen

 

Urjalan vahvin mies

 

Uusimmat

Fingerpori

comic