Lounais-Häme

Tulorekisterin ohjeeseen päätyi henkilö- ja palkkatietoja – Ohje oli verkkosivulla viisi kuukautta ennen kuin virhe huomattiin

Tulorekisterin ohjeeseen päätyi oikeita henkilö- ja palkkatietoja. Erehdys huomattiin 5. joulukuuta.
Työryhmä toteaa, että yhtiömuotoisen toimijan päätöksenteko ja rahankäyttö jäävät pimentoon, sillä niihin sovelletaan osakeyhtiölakia eikä lakia viranomaistoiminnan julkisuudesta. Kuva: Juha Neuvonen
Kuvituskuva. Kuva: Juha Neuvonen

Tulorekisteri tiedottaa havainneensa torstaina 5. joulukuuta verkkosivuillaan virheellisen teknisen ohjeen, jonka seurauksena henkilö- ja palkkatietoja oli julkisesti näkyvissä viiden kuukauden ajan.

Ohje poistettiin sivulta heti, kun erehdys huomattiin. Ohjetta oli ladattu 53 osoitteesta ennen sen poistamista. Tiedot liittyivät yhden työnantajan 384 työntekijän yhteen palkanmaksutapahtumaan.

Tulorekisteri pyytää kaikkia ohjeen ladanneita tuhoamaan kyseisen dokumentin.

 

Tulorekisteriyksikön mukaan virhe johtui inhimillisestä erehdyksestä.

Ohjeessa oli koodikielinen esimerkki, jossa oli käytetty oikeiden henkilö- ja palkkatietoja keinotekoisten tietojen sijaan.

Tekniset esimerkit on tarkoitettu palkkahallinnon ohjelmistokehittäjille ja normaalisti niissä käytetään keinotekoisia henkilötunnuksia ja tulotietoja.

– Tulorekisteri.fi -sivulle julkaistavien ohjeiden julkaisuprosessia on nyt käyty läpi ja tiukennettu entisestään. Virhe tapahtui teknisen xml-muotoisen ohjeen laadinnassa. Kyseessä ei siis ole tulorekisterijärjestelmään tai ilmoittamiseen liittyvä virhe, Tulorekisteriyksikön johtaja Terhi Holmström kertoo tiedotteessa.

Tulorekisteriyksikkö on yhteydessä kirjeitse henkilöihin, joiden tiedot olivat aineistossa. Myös kyseinen työnantaja on ollut yhteydessä henkilöihin, joita asia koskee.

– Otamme tilanteen erittäin vakavasti ja pyydämme sitä anteeksi. Selvitämme perin pohjin, miten tilanne on tapahtunut ja varmistamme, ettei vastaavaa enää tapahdu. Olemme tehneet tapahtuneesta ilmoituksen tietosuojavaltuutetulle, Holmström sanoo.

Tulorekisteri on kansallinen sähköinen tietokanta. Tulorekisterin tietoja on käyttänyt tämän vuoden alusta Verohallinto, Kansaneläkelaitos, Työllisyysrahasto, sekä työeläkelaitokset ja Eläketurvakeskus. FL.

 

Näkoislehti

8.8.2020

Fingerpori

comic