Lounais-Häme Lounais-Häme

Tulossa melko vähäteatterinen kesä – Ypäjällä rockmusikaalin peruuntuminen aiheuttaa suurta huolta tulevaisuudesta

Isot kesäteatterituotannot ovat joutuneet heittämään pyyhkeen kehään ja siirtämään esitykset syksyyn tai ensi vuoteen. Pienemmissä harrastajateattereissa esityksiä toteutetaan koronarajoitusten sallimissa puitteissa.
Ypäjän musiikkiteatteri on panostanut viime vuosina paljon puitteisiin muun muassa uusimalla katsomon. Tulevan kesän piti olla omiaan paikkaamaan taloustilannetta, mutta toisin kävi. Musiikkiteatterin puheenjohtaja Milla Malin on huolissaan teatterin tulevaisuudesta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Ypäjän musiikkiteatteri on panostanut viime vuosina paljon puitteisiin muun muassa uusimalla katsomon. Tulevan kesän piti olla omiaan paikkaamaan taloustilannetta, mutta toisin kävi. Musiikkiteatterin puheenjohtaja Milla Malin on huolissaan teatterin tulevaisuudesta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Lounais-Hämeen kesä on teatteritarjonnaltaan perinteisesti enemmän kuin runsas. Koronaviruspandemian aiheuttamien rajoitteiden takia monessa kesäteatterissa on kuitenkin jouduttu pakon sanelemana peruuttamaan tai vähintään siirtämään tälle kesälle suunnitellut esitykset.

Ypäjän musiikkiteatteri päätyi raskain mielin perumaan Vuonna 85 -musikaalin näytökset tulevalta kesältä. Päätös tehtiin, kun yli 500 hengen yleisötilaisuudet kiellettiin ainakin heinäkuun loppuun asti.

– Katsomoomme mahtuu yli 500 ihmistä ja kun laskee mukaan lavalla ja lavan takana olevan porukan, on ihmismäärä yli 600. Halusimme toimia vastuullisesti emmekä esimerkiksi lähteä kikkailemaan sillä, että ottaisimme pienemmän määrän yleisöä. Ei virus katso, onko paikalla 350 vai 500 ihmistä, puheenjohtaja Milla Malin huokaa.

Päätös oli teatterille raskas sekä esiintyjien että yleisön, mutta myös taloustilanteen vuoksi. Malinin mukaan viime kausi ei Ypäjällä myynyt suunnitelmien mukaan, ja sitä edelsi välivuosi, jolloin tehtiin katsomoremontti.

– Tavoitteenamme oli kesän 2020 esityksellä tehdä sellainen myynti, että olisimme saaneet talouden vakautettua. Ilman näytöskauden tuloja teatteri ei näe seuraavaa kautta.

Musiikkiteatteri aikookin järjestää tukikampanjan teatterin tulevaisuuden turvaamiseksi. Kampanjan yksityiskohtia selvitellään vielä ja siitä tiedotetaan myöhemmin.

Lue myös: Ypäjän rockmusikaali treenataan puolittain WhatsAppissa – Kesäteattereiden näytöskausi uhkaa siirtyä syksyyn (FL 25.3.2020)

Ypäjän musiikkiteatterin puheenjohtaja Milla Malin toivoo, että tuleva tukikampanja onnistuu pelastamaan teatterin talouden.

Pienuus on juuri nyt etu

Yksi harvoista seudun kesäteattereista, joka saa esityksensä toteutumaan on Myötätuulen teatteri Someron Pitkäjärvellä. Kesän ensimmäisen näytelmän, Tukkijätkät joutsenlammella, ensi-ilta on 6. kesäkuuta.

– Meillä on lavalla yhdeksän näyttelijää eli voimme ottaa 40 ihmistä yleisöön. Kahden metrin turvavälit saadaan katsomossa toteutumaan. Kerrankin on hyötyä siitä, että on pieni! Meillä ei ole esityksestä juurikaan kuluja, joten voimme esittää pienellekin yleisölle, näytelmän käsikirjoittanut ja ohjannut Olla-Riitta Aarikka kertoo.

Ryhmä ehti tavata pari kertaa alkuvuodesta, kunnes korona siirsi harjoittelun nettiin. Aarikan mukaan osa näyttelijöistä on ylittänyt itsensä jo etäharjoittelulla, sillä kaikilla ryhmän jäsenillä ei ole edes tietokonetta tai älypuhelinta.

Kyläsepälläkin luvassa toimintaa

Myötätuulen kesän toinen ensi-ilta, Vieraat saappaat on luvassa 18. heinäkuuta. Teos on osittain jatkumoa Aarikan isän, Antero Kyläsepän aikanaan kirjoittamalle Muuttuvat kylät -näytelmälle, jonka teemana oli evakoiden saapuminen Karjalasta.

– Evakkojen tulemisesta tulee kuluneeksi 80 vuotta. Minun näytelmäni käsittelee sitä, miten siirtolaisuus on vaikuttanut nykysukupolviin, Aarikka kertoo.

Myös Kyläsepän kesäteatterissa Jokioisten Luodesuolla saadaan näillä näkymin osa kesälle suunnitelluista esityksistä toteutumaan. Heinäkuun 19. Hassut Haahkat vierailee kyläsepällä kahden näytelmän kanssa. 23. heinäkuuta on Heikki Luoman käsikirjoittaman Pienet kukkivat kummut -näytelmän ensi-ilta. Elokuun puolivälissä teatterilla on luvassa myös Kyläsepän 90-vuotisjuhlakonsertti.

Rauhaniemessä elätellään toiveita loppukesästä

Rauhaniemen kesäteatterissa Tammelassa ollaan yhä odottavalla kannalla. Se tiedetään jo nyt, että Kahen akan loukussa -maalaiskomedian ensi-ilta ei ole perinteiseen tapaan vielä juhannuksena, mutta loppukesästä elätellään toiveita.

– Odotamme vielä hallituksen tulevia linjauksia, mutta tahtotila on kova, että saisimme esityksen toteutumaan heinä–elokuussa. Työryhmä on todella sitoutunut ja joustava. Harjoituksia vedetään etänä ja muutakin pientä hiljaista työtä tehdään taustalla koko ajan, kesäteatterivastaava Laura Orttenvuori kuvailee.

Jokioislaisen Teatteri Tuntemattoman Tuntematon sotilas -musiikkinäytelmät esitykset on tällä erää siirretty kesäkuulta syyskuulle. Myös Tuntemattomassa seurataan tarkasti tulevia ohjeistuksia yleisömääristä.

Somerniemen musiikkiteatteri siirsi tälle kesälle suunnitellut näytännöt kokonaisuudessaan ensi vuoteen. Teatterin ohjelmistossa olisi tänä kesänä ollut Juha Tapion musiikin tahdittama Paremmat päivät -maalaiskomedia. Vuosi 2021 on teatterin juhlavuosi, sillä se täyttää 20 vuotta. FL

Uusimmat

Näkoislehti

6.8.2020

Fingerpori

comic