Lounais-Häme

Tuloveroprosentti nousemassa myös Ypäjällä

Myös Ypäjä on liittymässä tuloveroprosenttiaan nostavien kuntien joukkoon. Ypäjän kunnanhallitus esittää yksimielisesti kunnanvaltuustolle, että Ypäjän tuloveroprosenttia nostetaan 0,5 prosenttiyksiköllä 21,5 prosenttiin ensi vuodeksi.

Esitys oli yksimielinen, vaikka etukäteen päätösesityksenä oli tuloveroprosentin pitäminen ennallaan. Kunnanjohtaja Vesa Ketola teki kokouksessa kuitenkin tarkennetun esityksen, jolla pyritään paikkaamaan kasvamia menoja.

-Tuloveroprosentin korotus toisi kunnan kassaan 171 000 lisäeuroa, Ketola laskee.

Ilman hallituksessa ehdotettuja veronkorotuksia Ypäjän kunnan verotulot ovat kasvamassa ensi vuodelle 2,2 prosenttia eli noin 164000 euroa. Valtionosuuksien arvioidaan laskevan Kuntaliitosta saatujen tietojen pohjalta 2,2 prosenttia eli 122000 euroa.

Kunnanhallitus ehdottaa korotuksia myös kiinteistöveroihin mutta yleinen kiinteistöveroprosentti säilyy nykyisessä eli 1,0:ssa.

Vakituisen asuinrakennuksen veroprosentiksi olisi ensi vuonna 0,60 (nyt 0,50), rakentamattoman rakennuspaikan 3,0 (2,0) ja muiden rakennusten 1,50 (1,0). Yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistöjä ei jatkossakaan veroteta, kuten ei koiriakaan. Voimalaitosten veroprosentiksi kunnanhallitus esittää maksimia 3,1:tä.

Tulevan talousarvion tekeminen on mahdollisista korotuksista huolimatta haastavaa. Ketolan mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon menoista koituu kunnalle ensi vuonna puoli miljoonaa euroa lisäkuluja.

-Vaikka veronkorostukset toteutuisivat, ylijäämäisen budjetin tekeminen on edelleen vaikeaa. Talousarvioon pitäisi edelleen tehdä jostain 200 000 euroa, Ketola mainitsee. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti