Lounais-Häme Forssan seutu

Forssalle on koitunut tulorekisterin ongelmista kertymävajetta hiukan yli miljoona euroa

Forssalle on koitunut tulorekisterin ongelmista kertymävajetta hiukan yli miljoona euroa.
Kuntatalous on ahtaalla, kun tuloverokertymä laahaa perässä. Kuva: Pekka Aho
Kuntatalous on ahtaalla, kun tuloverokertymä laahaa perässä. Kuva: Pekka Aho

Tuloverotuksen ”hullu vuosi” ahdistaa myös Forssan seudun kuntien taloutta. Sen lisäksi, että veronpalautuksia ja jäännösveroja maksetaan nykyisin portaittain kesästä syksyyn eikä vertailtavuutta siten edellisvuosiin ole, uuden tulorekisterin ilmoitusongelmat viivästyttävät pahasti kuntien tuloverokertymää.

Kuntaliitto on viimeksi arvioinut, että kunnilta voi siirtyä 400 miljoonaa euroa tämän vuoden tuloverokertymästä jopa ensi vuoden puolelle. Ensimmäistä vuotta käytössä oleva tulorekisteri ei ole toiminut kunnolla ja tilityksiä on jäänyt uupumaan.

Forssan kaupungin osalta arvioitu kertymävaje on nyt 1,08 miljoona euroa, Tammelan osalta 388 000, Jokioisilla 354 000, Humppilassa 136 000 ja Ypäjällä 146 000 euroa. Kunnissa pohdintaa aiheuttaa se, paljonko kertymä tänä vuonna lopulta on ja miten kertymät kirjataan. Kunnat voivat joutua teknisen veromurheen vuoksi tekemään alijäämäisiä tilinpäätöksiä tältä vuodelta.

Aiemmat ennusteet ovat perustuneet siihen, että kertymävaje saataisiin kurottua kiinni kuluvan vuoden aikana, mutta mitään takuita ei siitä ole.

– Kertymävajeen pitäisi nyt supistua, mutta voi se kasvaakin. Siitä ei käsittääkseni ole varmuutta. Se vaikeuttaa paljon taloussuunnittelua, kun ei tiedä tämän vuoden verotulojen toteutumista eikä osaa sitä ensi vuodellekaan arvioida, sanoo Forssan kaupungin talousjohtaja Leena Järvenpää.

Hän ihmettelee, miten iso tulorekisteriuudistus on voitu tehdä ilman kunnollista testaamista.

– Tämä on kuntien kannalta hankala tilanne.

Jos kertymävaje jatkuu pitkälle, se voi heijastua myös kaupungin maksuvalmiuteen.

Tammelan kunnanjohtaja Kalle Larsson toivoo, että verottaja ilmoittaisi jonkin kuntakohtaisen kertymävajearvion pikaisesti.

– Se tieto, joka meille on annettu, on, että verottaja tekee kaikkensa, että he pystyisivät tämän tilanteen tämän vuoden aikana korjaamaan. On myös rehellisesti todettu, että se näyttää epätodennäköiseltä.

Larsson huomauttaa, että mahdollinen alijäämäinen tilinpäätös ei vastaa todellista tilannetta, koska kunnalla on itse asiassa saamisia verottajalta. Jos tilanne korjaantuu vasta ensi vuoden puolella, se vaikeuttaa taas ensi vuoden verokertymän arviointia.

Myös verotuksen valmistuminen eri aikaan kuin ennen haittaa kunnissa todellista verojen kehittymisen arviointia. Toisaalta marraskuu ei ole kunnille yhtä synkkä verotulokuukausi kuin aiemmin. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

1.4.2020

Uusimmat