Lounais-Häme Jokioinen

TunneTyypit ripustettiin tallin seinille – Lasten Mansikissa taiteilemat tunteet esillä Anun Arkissa viikon ajan

Lapset saivat siirtää tunteensa paperille Mansikissa. Teoksista koottiin tunteellinen taidenäyttely Anun Arkkiin.
Forssalainen Onni Kääriä tuli katsastamaan oman TunneTyyppi -taideteoksensa näyttelyn avajaisiin Anun Arkkiin. Mukana olivat Eila, Iina ja Seppo Kääriä. Kuva: Tapio Tuomela
Forssalainen Onni Kääriä tuli katsastamaan oman TunneTyyppi -taideteoksensa näyttelyn avajaisiin Anun Arkkiin. Mukana olivat Eila, Iina ja Seppo Kääriä. Kuva: Tapio Tuomela

Useimmista kuvista näkyvät iloiset kasvot. Hymy ulottuu korvasta korvaan. Hevoset ovat päässeet monen teoksen aiheeksi, mutta löytyypä joukosta eksoottisempiakin eläimiä, kuten pingviini. Värien käyttö on rohkeaa ja runsasta. Ilmaisussa on voimaa, mutta toisaalta myös höyhenenkeveää herkkyyttä.

Jokioislaisen Anun Arkki -hevostallin seiniltä välittyvät monenlaiset tunteet. Ilo ja riemu ovat pääosassa, mutta tunteiden kirjoon mahtuu muutakin. Yhteensä esillä on 126 työtä.

– Emme rajoittaneet tekemistä mitenkään. Kaikki saivat tulla sellaisina kuin ovat ja kaikkine tunteineen, kertovat Anu Laamanen ja Marja Tuki.

Marja Tuen nukketeatteri Mannasofia ja Anu Laamasen Anun Arkki yhdistivät voimansa Mansikissa.

Laamanen ja Tuki järjestivät lasten maatalousnäyttely Mansikissa syyskuussa poniratsastuksen ohessa lapsille pisteen, jossa sai piirtää TunneTyyppejä. Lapsia kehotettiin miettimään omia tunteitaan ja sitä, miltä ne voisivat näyttää paperille siirrettyinä.

– Emme tienneet etukäteen yhtään, miten lapset heittäytyvät ja lähtevät mukaan. Mansikissa koettiin päivän aikana mahtavia tilanteita. Suurin osa käsitellyistä tunteista oli toki positiivisia, varmasti johtuen siitä, että Mansikki on niin iloinen tapahtuma, Tuki sanoo.

Tuki kertoo monen lapsen jutelleen tunteita piirtäessään vuolaasti päivästään, tekemisistään ja tunnekokemuksistaan.

– Osa teki kuvan tosi nopeasti, mutta jotkut istuivat piirtämässä pitkään. Lapset sanoittivat tunteitaan ihmeellisen hyvin.

Tunteiden moninainen kirjo ilosta kiukkuun näkyy lasten piirustuksissa. Kuva: Tapio Tuomela
Tunteiden moninainen kirjo ilosta kiukkuun näkyy lasten piirustuksissa. Kuva: Tapio Tuomela

Laamanen ja Tuki ovat tehneet ennenkin yhteistyötä. Laamanen toteuttaa tallillaan sosiaalipedagogista hevostoimintaa. Tuen yhden naisen nukketeatteri Mannasofia tuo hyvinvointityökalujen pakkiin taidetta ja käsillä tekemistä.

– Hevoset eivät liikuta ihmistä pelkästään fyysisesti, vaan myös psyykkisesti. Tunnetyöskentely ja tunnetaidot nousevat melkeinpä kaikissa asiakaskohtaamisissa esiin. Tähän liittyviä asioita haluamme jatkossa tarjota lasten lisäksi myös aikuisille, Laamanen suunnittelee.

Tunteellinen taidenäyttely on esillä Anun Arkissa tulevan viikon ajan. Oman teoksensa saa käydä hakemassa kotiin, mutta Laamaseen kannattaa ensin olla yhteydessä. Loput teokset jäävät ilahduttamaan tallilla kävijöitä. FL

 

Luitko tämän: Jokioisten kunnanjohtaja lupaa Mansikille jatkoa: “Ensi vuonna tehdään taas yleisöennätyksiä” – Katso video tapahtumasta

Näkoislehti

2.6.2020

Fingerpori

comic