Lounais-Häme

Tunnistatko jäljet kuvasta? Nyt lasketaan pienten ja suurten tassujen painaumia

Edellytykset lumijälkilaskennan onnistumiselle ovat mainiot koko maassa. Lunta on riittävästi, joten eläinten liikkeistä jää jäljet hankeen.

Erikoistutkija Pekka Helle Luonnonvarakeskuksesta toivoo, että metsästysseurojen laskijat kiertäisivät riistakolmionsa mahdollisimman kattavasti.

-Viimeiset puolikymmentä vuotta ovat olleet vaikeita varsinkin Lounais-Suomessa. Nyt olisi mahdollisuus saada ajantasaiset tiedot kautta maan, Helle kannustaa.

 

Talviajan riistakolmiolaskenta toteutetaan nyt 30 kerran. Etelä-Hämeen alueella riistakolmioita on hieman yli 30, joista keskimäärin 23 on kierretty vuosittain. Viimeisen neljän vuoden aikana on jääty kauas keskiarvosta. Viime vuonna saatiin laskettua vain 14, edeltävinä vuosina 18, 13 ja 9 riistakolmiota.

-Jos lumitalvet alkavat olla harvinaisia, pitää eteläiseen Suomeen miettiä muita kannanseurantakeinoja.

Mutta mitä tilalle, siihen Helle ei osaa vastata.

-Lumijälkiseuranta on varsin yksinkertainen ja huokea tapa, mahdolliset muut keinot työläitä ja kalliita.

 

Lumijälkilaskenta on tärkeä osa riistalajien kannanseurantaa. Helle on tyytyväinen metsästysseurojen ja riistanhoitoyhdistysten aktiivisuuteen.

-Metsämaastossa 12 kilometrin kulkeminen on haastava urakka, mutta uusia jälkilaskijoita on löytynyt luopuneiden tilalle.

Reitin voi jakaa kahden tai kolmen laskijan kesken. Tärkeintä on, että laskenta tehdään samaan aikaan ja kolmion kaikki sivut käydään läpi.

Kaikki kulkureitin ylittäneet jälkijonot lasketaan, vaikka sama eläin olisi siirtyillyt puolelta toiselle.

-Kyseessä ei ole yksilö- vaan jälkilaskenta. Otannan tarkkuus paranee alueita yhdistämällä, ja kanta-arvioon päästään matemaattisilla laskennoilla, Helle perustelee.

 

Etelä-Hämeen alueelta on saatu toistaiseksi yhdeksän riistakolmion laskentatiedot. Kolmioita on luultavasti kierretty enemmän, sillä osa lähettää tiedot postin kautta, jolloin tietojen päivittyminen kestää pitempään.

Keskeneräisten tietojen perusteella valkohäntäpeurakannan vahva kasvu jatkuu. Helle kehottaa kuitenkin odottamaan laskennan loppuun ennen johtopäätöksiä.

Viime vuosina taantuneita lajeja ovat metsäjänis ja orava.

-Oravakannan pienenemisen syitä ei tiedetä, mutta metsäjäniksen kohdalla vaikuttaa ainakin lumisen ajan lyhentyminen. Jäniksen talvikarva vaihtuu päivän pituuden mukaan, joten valkoinen jänis mustalla maalla antaa melkoisen etulyöntiaseman ketulle.

-Kettu hyötyy myös vähälumisuudesta, kun taas paksumpi hanki kantaa jänistä, jolloin sen pakenemismahdollisuudet ovat huomattavasti paremmat.

Runsastuneisiin lajeihin kuuluvat valkohäntäpeurojen ohella metsäkauris ja rusakko. Suurpedoista jälkihavaintoja tehdään runsaasti ilveksestä.

-Ilveksen kohdalla jälkilaskenta antaa hyvää tietoa kannan suuruudesta, mutta suden kohdalla muut laskentamenetelmät ovat luotettavampia, Helle kertoo. FL

 

Talven riistakolmiolaskenta
Riistakolmioilla laskenta-aika on tänä vuonna Etelä- ja Keski-Suomessa 15.1.–28.2. ja Pohjois-Suomessa 15.1.–15.3. Etelä-Suomessa laskentaa on vaikeuttanut useina vuosina lumen vähyys.4x4x4Riistakolmio on metsään merkitty tasasivuinen kolmio, jonka jokaisella sivulla on mittaa 4 kilometriä. Kolmio kierretään kahdesti. Edellisenä päivänä merkitään pois vanhat jäljet. Kierto toistetaan vuorokauden kuluttua, jolloin merkitään ylös kaikki kulkulinjan ylittävät uudet jäljet. Kiertojen välillä ei saa sataa. Ensimmäistä kiertoa ei tarvita, jos vuorokautta aiemmin on satanut, minkä ansiosta uudet jäljet pystyy erottamaan vanhoista.Laskennassa on mukana 12 lajia: Hirvi, kärppä, kettu, lumikko, metsäjänis, metsäkauris, minkki, näätä, orava, rusakko, saukko, valkohäntäpeura. Myös suurpetojen jäljet lasketaan, mutta suurpetojen kannan arvioinnissa muut menetelmät ovat luotettavampia.Lisäksi merkitään näköhavainnot metsosta, teerestä, pyystä, riekosta, peltopyystä, fasaanista, kanahaukasta ja korpista.Talvilaskentojen tuloksia ei käytetä metsästyksen säätelyssä niin suoraviivaisesti kuin kesälaskentojen tuloksia. Talvilaskennat antavat kuitenkin erittäin tärkeää tietoa kannanmuutoksista.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti