Lounais-Häme Ypäjä

Tunnustusta hevosasialle ja kotiseutuaatteen vaalimiselle – Vuoden Kerttu ja Perttu julkistettiin Ypäjällä

Ypäjän perinteisillä arvonimillä annettiin tunnustusta hevosasian hyväksi tehdylle työlle sekä kotiseutuaatteen vaalimiselle.
Päivi Laine nimitettiin Pertun päivillä vuoden Kertuksi ja Heikki Kuivamäki vuoden Pertuksi. Molemmat kertovat pitävänsä tunnustusta arvossaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Päivi Laine nimitettiin Pertun päivillä vuoden Kertuksi ja Heikki Kuivamäki vuoden Pertuksi. Molemmat kertovat pitävänsä tunnustusta arvossaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Ypäjän tämän vuoden Kertuksi on valittu Päivi Laine ja Pertuksi Heikki Kuivamäki. Ypäjän Kotiseutuyhdistyksen vuosittain jakamat arvonimet julkistettiin perinteisesti Pertun päivillä, jotka tänä vuonna pidettiin lauantaina ja koronavirustilanteen takia poikkeuksellisesti yksipäiväisinä.

Päivi Laine tunnetaan Ypäjällä erityisesti hevosiin liittyvästä toiminnastaan. Hän toimii parhaillaan Hevosopistolla ratsastuksenopettajien kansainvälistymiskoulutusta koskevassa EU-projektissa. Hän on asiantuntijana Helsingin yliopistolla tehtävässä suomenhevosen varhaisvaiheita koskevassa tutkimuksessa. Tässä hankkeessa Laine edustaa myös Ypäjän Hevosystäväinseuraa, jonka puheenjohtaja hän on. Hämeen hevosjalostusliitossa Laine toimii varapuheenjohtajana.

Hevosala on Ypäjän voimavara

Laine aloitti opettajana Ypäjän hevoslaitoksilla vuonna 1991 ja siirtyi vuonna 1993 Hevosopiston palvelukseen, jossa hän on toiminut ainakin apulaisrehtorina, rehtorina ja kehittämispäällikkönä.

Laine on neljättä kautta Ypäjän kunnanvaltuustossa ja kuuluu kunnanhallitukseen. Hän on Lions Club Ypäjä/Katen perustajajäsen. Laine tunnetaan myös suomenhevosten jalostustyöstään, ja hän oli ypäjäläisten kanssa viemässä ensimmäisiä suomenhevosia Saksaan.

– Valinta vuoden Kertuksi tuntuu hyvältä ja koen, että se on tunnustus työlle, jota teen hevosasian hyväksi. Hevos- ja luonnonvara-ala ovat Ypäjän ja lähiseudun voimavaroja, joita kannattaa ylläpitää ja markkinoida. Ypäjän nimi tunnetaan myös koko Euroopassa ja maailmanlaajuisesti, minkä olen huomannut toimiessani kahden kansainvälisen hevosjärjestön sihteerinä, Laine sanoo.

Vanhan rakennusperinteen vaalija

Heikki Kuivamäki tunnetaan Ypäjällä muun muassa vanhan rakennusperinteen vaalijana. Ypäjälle vuonna 1965 silloiseen yhteiskouluun vuodeksi opettajaksi tullut Kuivamäki palasi Ypäjälle perheineen uudelleen vuonna 1977. Hän osti kotiteollisuusopettajana toimineen ja Ypäjältä kotoisin olevan vaimonsa kanssa Perttulan vanhan alakansakoulun, johon he perustivat kutomon ja matkamuistomyymälän.

– Olemme kunnostaneet rakennusta vanhaa perinnettä säilyttäen ja kiinteistö sai asemakaavaan suojelumerkinnän. Kutomo R. Suomi Designin teollinen toiminta on loppunut, mutta rakennus on asuntonamme, Kuivamäki kertoo.

Kuivamäki toimii aktiivisesti myös Ypäjän Kotiseutuyhdistyksessä, joka on myös myöntänyt hänelle ja hänen vaimolleen kunniakirjan vanhan rakennuskannan säilyttämisestä.

Aktiivinen reservissä ja urheiluseurassa

Kuivamäki on aktiivinen reserviläinen ja sotilasarvoltaan kapteeni reservissä. Hän on ollut kunniavartioissa useissa tilaisuuksissa kuten esimerkiksi kahden Ypäjälle tuodun sankarivainajan sankarihautajaisissa. Kunniavartiossa ollessaan hän on muiden reserviläisten tavoin pukeutunut Ypäjällä aikoinaan toimineen ratsukoulun alaisiin perinneasuihin.

Kuivamäki toimii aktiivisesti myös urheiluseura Ypäjän Yllätyksessä.

– Olen kotiutunut Ypäjälle hyvin ja olen kiitollinen saamastani huomionosoituksesta vuoden Perttuna, Kuivamäki sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

23.9.2020

Fingerpori

comic