Lounais-Häme

Tunteet eivät tunnusta punaista tai valkoista

Miltä tuntuu nuoresta naisesta, joka valvoo viimeistä yötä ja odottaa tuomion täytäntöönpanoa yhdessä toisen naisen kanssa? Mitä he puhuvat, mitä he elämästään jakavat?

Forssan teatterin Pikku Spotissa kuullaan sunnuntaisen Forssa 1918 -luentopäivään tukena kuunnelma Tiikerinaiset. Se vie toukokuuhun 1918 ja pimeään vajaan, jossa kaksi punaista sotilasta odottaa tuomionsa täytäntöönpanoa.

-Tämä on meidän kaikkien yhteistä historiaa. Se ei ole enää vain punaisten tai valkoisten historiaa. Tunteet ovat kaikille yhteisiä, ja yksi kuunnelman viesti on juuri tunnistaa ne ja niiden yhteys, kuunnelman ohjannut Tanja Thomsson kertoo.

Hän toteaa, että Tiikerinaiset on tarina vihan mielettömyydestä, mutta se kertoo myös ihmisten kyvystä ja rohkeudesta seisoa toistensa rinnalla vaikeina hetkinä.

 

Noin 20-minuuttisen kuunnelman jälkeen on mahdollista keskustella sen herättämistä ajatuksista ja tunteista.

-On mielenkiintoista kuinka vahvoja tunteita vuoden 1918 tapahtumat herättävät ihmisissä, jotka eivät ole eläneet tuota aikaa. Minäkin olen tunnistanut sukuni kokeman lahtarivihan reaktiot itsessäni, Thomsson kertoo.

Kuunnelman on kirjoittanut vaasalainen Jari Ranta, ja se on esitetty ensi kertaa Loimaan Äännelmä- ja kuunnelmapäivillä vuonna 2005.

Äänisuunnittelu ja toteutus on Riku Tuomisen. Rooleissa ovat Sakari Nygård, Päivi Tuki ja Tanja Thomsson.

Forssa 1918-luontopäivä järjestetään sunnuntaina kello 11.30–18.30 Forssan yhteislyseon jugend-salissa.

Tiikerinaiset. Kuunnelma Forssan teatterin Pikku Spotissa su 22.4. kello 19, ke 25.4. kello 19 ja to 26.4. kello 19.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic