Lounais-Häme

Tuntemattomuus vaivaa osaa aloista

Osa kasvavista aloista Forssan seudulla kärsii työvoimapulasta.

Ongelma vaivaa etenkin metallialalla. Esimerkiksi Stera Technologies oy on palkannut pelkästään Tammelan tehtaalleen noin 50 uutta työntekijää tänä vuonna.

-Metallialan osaajista on seutukunnallamme selvästi kysyntää. Esimerkiksi syvempää ammattiosaamista vaativiin hitsauksen tehtäviin on keskimääräistä vaikeampaa saada valmiiksi ammattitaitoisia tekijöitä, group controller Mikko Uusi-Heikkilä sanoo.

 

Forssan ammatti-instituutin myyntipäällikkö Mika Palanen uskoo, että suuri syy työvoimapulaan on se, ettei alalla ole vahvaa vetovoimaa. Fai:ssa aloitti tänä vuonna vain yksi uusi metallialan luokka.

-Metallialalla on ollut vähän huono maine. Sitä ei käsitetä, kuinka paljon erilaisia työtehtäviä ala nykyään pitää sisällään robottien ohjaamisesta lähtien, Palanen sanoo.

Forssalainen Viherrakennus Jaakkola on rekrytoinut viimeisen vuoden aikana muutaman uuden työntekijän, mikä on prosentuaalisesti pienessä porukassa paljon. Työvoimapula on kuitenkin vaivannut myös Jaakkolaa.

-Viherrakentaminen on vahvasti tulevaisuuden ala. Ala voidaan kuitenkin kokea vaikkapa pelkäksi istuttamiseksi, vaikka meillä tehdään esimerkiksi koneilla paljon töitä, Viherrakennus Jaakkolan Mikko Jaakkola sanoo.

-Meillä on hyvin monenlaisia tehtäviä, osa tekee käsillä töitä, osa on keskittynyt estetiikkaan. Sitä ei välttämättä tiedetä.

 

Samaan aikaan etenkin nuorten joukossa moni miettii kuumeisesti, mistä löytää töitä, mikä ala kiinnostaa ja mihin hakisi opiskelemaan kouluun.

Tammikuun lopulla Forssan Prismakeskuksella järjestettävä Tekijä2018 Forssa -rekrytointi- ja opintotapahtuma pyrkii yhdistämään näitä pisteitä. Esimerkiksi Stera ja Viherrakenne Jaakkola pääsevät tapahtuman aikana paitsi etsimään mahdollisia työntekijöitä niin kesäksi kuin muutekin, myös esittelemään omaa alaansa.

-Tapahtuman tarkoitus on edistää työllistymistä ja osaamisen kehittämistä. Tekijä2018 toimii paikkana, jossa työnantajat ja työnhakijat sekä oppilaitokset ja opintoihin hakevat voivat kohdata ja solmia kontakteja, yhtenä järjestäjänä toimivan Ohjaamo Forssan palvelukehittäjä Tuulia Viskari kertoo.

-Yhteiskuntanäkökulma on tapahtumassa hyvin tärkeää. Nuoret saavat käsityksen ja kuvan siitä millaisissa tehtävissä he voisivat työskennellä – mikä vaikuttaa mukavalta ja mikä olisi sopivan haastavaa ja mielenkiintoista, Steran Mikko Uusi-Heikkilä sanoo.

 

Messutapahtumaan odotetaan noin viittäkymmentä näytteilleasettajaa ja yli tuhatta kävijää. Viherrakenne Jaakkolalle tapahtuma on jopa päärekrytointikanava.

-Haastattelemme tapahtumassa kiinnostuneita ja etsimme uusia työntekijöitä. Yleisin tapa päätyä meille töihin on tulla esimerkiksi kesätyöntekijäksi, oppia työtä tehdessä alasta ja siitä edetä kohti vakinaista paikkaa, Jaakkola sanoo.

Mukaan on ilmoittautunut jo alueen oppilaitoksia sekä yrityksistä Steran ja Viherrakenne Jaakkolan lisäksi esimerkiksi Attendo, Liha ja Säilyke, I & R Kärkäinen, Suoramarkkinointi Mega ja VMP. FL

 

Tapahtumatietoa
Järjestetään Forssan Prismakeskuksessa ke 31.1. klo. 10–14.On järjestetty Forssassa kolmesti aiemmin Työllisyysmessut-nimellä.Avoin ja maksuton.Työpaikka- ja opiskelupaikkojen esittelyjen lisäksi esim. yrittäjäneuvontaa sekä CV-kuvausta ja -klinikkaa.Järjestäjinä Forssan kaupungin työllisyyspalvelut, Te-toimisto, Forssan Yrityskehitys oy, Forssan ammatti-instituutti, Hämeen Kauppakamari, Hämeen ammattikorkeakoulu, Osuuskauppa Hämeenmaa sekä seutukunnat.

Uusimmat

Fingerpori

comic