Lounais-Häme

Tuoksukuormaa kevyemmäksi

 

Parempaa päälle, meikin tarkistus ja vielä suihkaus parfyymia. Siinä monen kaava, kun ollaan lähdössä vaikka teatteriin tai konserttiin viettämään mukavaa iltaa.

Se mikä yhdelle on mukavaa laittautumista, saattaa toiselle olla silkkaa tuskaa. Tuoksuyliherkkä ihminen joutuu pahimmillaan jättämään yhteiset riennot väliin, koska tuoksujen ylenpalttisuus aiheuttaa niin voimakkaita oireita.

Allergia- ja astmaliitto muistuttaa 13. marraskuuta asti kestävällä tuoksuttomalla pariviikkoisella, että kohtuus on kunniassa tuoksujenkin suhteen.

Tuoksukuorman keventäminen alkaa sen miettimisellä, onko kaikki tuoksuminen tarpeen.

-Tuoksuja ei välttämättä edes huomaa, ellei ole tuoksuyliherkkä, huomauttaa terveydenhoitaja Niina Aaltonen.

Astmaatikkona hän on mukana Forssan seudun allergia- ja astmayhdistyksen toiminnassa. Hän myös päivystää yhdistyksen allergianeuvojana.

-Tuoksuyliherkkä saattaa saada aika pienistäkin tuoksumääristä oireita. Esimerkiksi julkisissa kulkuneuvoissa voi joutua vaihtamaan paikkaa, jos vieressä matkustavalla on voimakasta hajustetta tai hän haisee vahvasti tupakalta, Aaltonen sanoo.

Yliherkän elämää voi helpottaa monella tavalla. Esimerkiksi monet liikkeet ovat jo siirtäneet tupakointipakat kauemmas kaupan ulko-ovista, jottei savulle altistu niin helposti kuin aivan ovenpielessä tupakoitaessa.

-Osalla tuoksuyliherkistä saattavat oireet olla niin lieviä, ettei tuoksuyliherkkyyttä edes tiedosta. Aivastelu tai itselle laitetusta parfyymista tuleva päänsärky voivat kieliä yliherkkyydestä.

Niina Aaltonen muistuttaa, että myös pitkään käytetty ja tuttu tuote saattaa herkistää tuoksuille.

-Yleensä tuoksuyliherkkyys kehittyy iän myötä. Tietynlainen altistus voimistuttaa reaktiota. Eniten tuoksuyliherkkyyttä on keski-ikäisillä naisilla, Aaltonen kertoo.

Esimerkiksi pyykinpesuaineita ja huuhteluaineita jopa markkinoidaan niiden tuoksun perusteella.

-Monen mielestä pesuaineen tuoksuinen vaate tuoksuu puhtaalle, hajusteettomalla pesuaineella pesty vaate ei. Samoin esimeriksi hajustamaton ihovoide saattaa monen mielestä tuoksua jopa pahalle tai tuntua epämiellyttävältä, Niina Aaltonen sanoo.

Julkisista tiloista sairaalat ja terveyskeskukset ovat tuoksuyliherkälle helpoimpia paikkoja.

-Täällä käytetään hajustamattomia tuotteita. Myös siivous- ja puhdistusaineet ovat hajustamattomia, Aaltonen ottaa esimerkin omalta työpaikaltaan Forssan äitiys- ja lastenneuvolasta.

Asiakaspalvelutyötä tekevien olisi Aaltosen mielestä hyvä kiinnittää huomiota omaan hajusteiden käyttöönsä.

-Silloin on huomioitava sekä tuoksuyliherkät työkaverit että asiakkaat.

Tuoksuyliherkkyyden oireet vaihtelevat aivastelusta uupumukseen ja pahoinvointiin. Mitään täsmälääkettä oireiden lievittämiseen ei ole.

-Joku saa avun antihistamiinista, toinen kortisonipohjaisesta nenäsuihkeesta tai päänsärkylääkkeestä. Lääkitys valitaan sen mukaan, miten oireet ilmenevät. FL

Live-lähetys oireita tuoksuista -tilaisuudesta Helsingistä ke 2.11. klo 18-19 osoitteessa www.allergia.fi/live tai facebookissa.

 

Nuhaa ja päänsärkyä
Tuoksuyliherkkien hajuaisti ei ole tavallista herkempi, vaan heiltä puuttuu ominaisuus tottua tuoksuihin.Eri asia kuin hajusteallergia, joka tarkoittaa iholla ilmenevää kosketusallergiaa kosmetiikan hajusteille.Taipumus herkkyyteen on sukuominaisuus.Väestöstä 10 – 40 % kärsii tuoksuyliherkkyydestä.Oireina esiintyy nenän vuotamista, ihon punottamista etenkin kasvoilla ja kaulalla, hengenahdistusta, yskää, päänsärkyä, pahoinvointia, uupumusta, sydäntykytystä ja keskittymiskyvyn heikkenemistä.Suurin osa tuoksuyliherkistä on keski-ikäisiä naisia, mutta oireita on myös miehillä ja lapsilla.Täsmälääkettä ei ole olemassa.Lähde: Allergia.fi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti