Lounais-Häme

Tuomari ei kumonnut Roundupin syöpätuomiota

Kalifornia
23.10.2018, 05:20

Ulkomaat

Yhdysvalloissa kasvimyrkky Roundupia valmistavan Monsanton historiallinen syöpätuomio jää voimaan. Kalifornian tuomari hylkäsi maanantaina Monsanton vaatimuksen oikeuden päätöksen kumoamisesta. Asiasta uutisoi muun muassa Guardian.
Kalifornialainen valamiehistö tuli elokuussa siihen tulokseen, että Roundup ja sen ammattikäyttöön tarkoitettu versio Ranger Pro vaikuttivat merkittävästi siihen, että yhdysvaltalainen 46-vuotias mies sairastui syöpään.
Yhtiölle määrättiin elokuussa lähes 290 miljoonan dollarin eli yli 250 miljoonan euron korvaukset, mutta Kalifornian tuomari alensi maksettavaa summaa.
Tuomion mukaan Monsanto tiesi tai sen olisi pitänyt tietää, että sen tuotteet ovat vaarallisia ja sen olisi pitänyt varoittaa asiasta.
Kaikkiaan Monsantoa vastaan on nostettu satoja samankaltaisia kanteita eri puolilla Yhdysvaltoja.
Glyfosaattia on tutkittu paljon, mutta tulokset sen syöpäriskistä ovat olleet ristiriitaisia. Vuonna 2015 Maailman terveysjärjestön WHO:n alaisuudessa toimiva Kansainvälinen syöväntutkimuskeskus IARC arvioi, että glyfosaatti altistaa todennäköisesti syövälle.
Viime vuonna EU:n kemikaalivirasto sanoi, ettei aineen ole todettu kasvattavan syöpäriskiä ihmisillä. Aiemmin samaan lopputulokseen olivat päätyneet sekä Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA että Yhdysvaltojen ympäristönsuojeluvirasto EPA.

https://www.theguardian.com/business/2018/oct/22/monsanto-cancer-roundup-weedkiller-judge-denies-appeal

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic