Lounais-Häme

Tuomari määrännyt Yhdysvaltain rajalla vanhemmistaan erotetut lapset palautettaviksi perheilleen

San Diego
27.06.2018, 11:19

Ulkomaat

Yhdysvalloissa San Diegon tuomari on määrännyt, että vanhemmistaan Meksikon vastaisella rajalla erotetut, laittomasti maahan tulleiden siirtolaisten lapset on palautettava perheilleen.
Lapset on palautettava 30 vuorokauden sisällä, ja alle viisivuotiaat jo kahden viikon kuluessa. Tuomarin määräys myös kieltää lasten erottamisen vanhemmistaan rajalla toistaiseksi.
Oikeuden päätös antaa Yhdysvaltain liittovaltion viranomaisille 10 päivää päästää vanhemmat puhelinyhteyteen lapsiensa kanssa, mikäli eivät ole näin jo aiemmin tehneet.
Oikeus teki päätöksensä jutussa, jonka nosti kansalais- ja ihmisoikeuksia puolustava ACLU-järjestö.
– Tässä tapauksessa esiin tuodut asiat kertovat siitä, että hallitus vain reagoi kaoottiseen tilanteeseen, jonka se on itse luonut, tuomari Dana Sabraw kirjoittaa päätöksessään.

”Pienet lapset itkevät itsensä uneen”

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinnon nollatoleranssipolitiikka erotti yli 2 000 lasta vanhemmistaan ennen käytännön keskeyttämistä. Jotkut vanhemmista erotetuista alaikäisistä ovat pikkulapsia tai vauvoja.
Lapsia vietiin vanhemmiltaan myös silloin, kun perheet olivat hakemassa turvapaikkaa Yhdysvalloista. Alaikäisiä maahantulijoita on majoitettu säilytyskeskuksiin.
Turvapaikkaa Yhdysvalloista hakevat pakenevat Meksikon kiihtynyttä jengiväkivaltaa ja muita levottomuuksia.
Trump määräsi viime viikolla tiukan rajakäytännön keskeyttämisen, mutta presidentin määräyksessä ei otettu huomioon vanhemmistaan jo erotettuja lapsia.
Oikeusjutun nostaneen ACLU-järjestön mukaan hallinnolla ei ole perheenyhdistämisistä minkäänlaista suunnitelmaa.
– Joka ilta pienet lapset itkevät itsensä uneen miettiessään, näkevätkö he vanhempiaan enää koskaan, järjestön asianajaja Lee Gelernt sanoi.
Yhteensä 18 demokraattienemmistöisen osavaltion oikeusministerit ovat haastaneet Trumpin hallinnon linjausta.
– Lasten pitäminen erossa vanhemmistaan on epäinhimillistä, laitonta ja eettisesti kestämätöntä, kommentoi New Yorkin osavaltion oikeusministeri Barbara Underwood.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic