Lounais-Häme

Tuomas Välimäki nousee Suomen Pankin johtokuntaan - ensimmäinen valinta talon sisältä yli 20 vuoteen

Helsinki
03.07.2018, 17:37

Talous

Suomen Pankin johtokunnan uudeksi jäseneksi tulee kauppatieteen tohtori Tuomas Välimäki. Pankkivaltuusto päätti Välimäen nimityksestä yksimielisesti. Välimäki on työskennellyt Suomen Pankin rahapolitiikka- ja tutkimusosaston päällikkönä vuodesta 2013. Hän on työskennellyt asiantuntijatehtävissä Suomen Pankissa vuodesta 1995.
Johtokunnan jäsenen paikkaa haki yhteensä 13 ihmistä. Paikka vapautui, sillä pääjohtaja Erkki Liikasen toinen toimikausi päättyy. Uudeksi pääjohtajaksi tulee Olli Rehn.
Pankkivaltuuston puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) kertoi, että hakemukset käsiteltiin perusteellisesti. Ensimmäisellä kierroksella haastateltiin kymmenen hakijaa, toisella viisi. Lisäksi teetettiin soveltuvuustestejä.
– Jonkin verran jututettiin myös hakijoiden työtovereita, Vanhanen kertoi STT:lle.
Välimäki on Vanhasen mukaan vuoden 1992 jälkeen ensimmäinen uusi johtokunnan jäsen, joka valitaan Suomen Pankin sisältä.
– Kun päätös alkoi hahmottua, oli silläkin oma arvonsa, että motivoituneelle porukalle osoitetaan, että myös talon sisältä voi nousta korkeimpiin tehtäviin, Vanhanen sanoi.

Johtokunta jatkaa kolmella jäsenellä

Pankkivaltuuston päätöksessä painotettiin taloustieteellistä koulutusta ja rahapolitiikan sekä sen tutkimuksen tuntemusta. Välimäki on osastopäällikkönä osallistunut sekä rahapolitiikan valmisteluun että toimeenpanoon. Vanhasen mukaan Välimäki osoitti tuntevansa myös tutkimuspuolen ja on aiemmin tänä vuonna julkaissut keskuspankkitoimintaa käsittelevän kirjan, ”Central Banking in Turbulent Times” yhdessä Francesco Papadian kanssa.
– Emme hakeneet (alkuvuodesta kautensa johtokunnassa päättäneen) Seppo Honkapohjan kaltaista vahvasti tieteellisen tutkimuksen puolella uraa tehnyttä ehdokasta, mutta pidimme tärkeänä sitä, että valittava tuntee rahapolitiikan tutkimusta, Vanhanen sanoi.
Johtokunta jatkaa työtään nyt kolmella jäsenellä. Rehnin ja Välimäen lisäksi siihen kuuluu Marja Nykänen.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic