Lounais-Häme Forssa

Tuore tohtori Rami Ojarinta viihtyy apteekin asiakaspalvelussa – "Parasta on, kun joku lääkitykseen liittyvä ongelma selviää"

Rami Ojarinta löysi omansa alansa pistäytymällä biotieteiden parissa. Tuore tohtori työskentelee Forssan Keskusapteekissa.
Tammelasta kotoisin oleva Rami Ojarinta väitteli farmasian tohtoriksi. Lääkerobotti Nestori on yksi proviisori Ojarinnan työkavereista.

Akateemisen tutkijan kammio ei ainakaan nyt houkuttele forssalaista proviisori Rami Ojarintaa. Hän väitteli juuri farmasian tohtoriksi Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa ja pääsi kurkistamaan sisälle tiedemaailmaan.

Tohtorikoulutus ja siihen liittyvä tutkimustyö olivat Forssan yhteislyseon kasvatin mielestä kyllä kiinnostavia.

– Itse tieteellisen tutkimuksen teko on antoisaa. Tutkijauraan liittyy kuitenkin olennaisesti rahoituksen hankkiminen ja tulosten esittely. Siihen liittyvä näkyvyys ei minua kiinnosta.

Ala siirtyi äidiltä pojalle

Ojarinta löysi farmasian pienen mutkan kautta. Ala oli ennalta tuttu, sillä hänen äitinsä on ammatiltaan farmaseutti. Alan valintaan ei kotiväki kuitenkaan painostanut.

Hän opiskeli armeijan jälkeen ensin vuoden ajan biotieteitä, mutta farmasia alkoi kiinnostaa entistä enemmän.

Farmasian teknologian opinnot Kuopiossa ja työjaksot apteekissa osoittivat uravalinnan oikeaksi.

– Farmasiassa yhdistyvät sekä tiede ja teoreettisuus sekä käytännön tekeminen. Se kiehtoi minua. Lisäksi lääkehoito on jo lähtökohtaisesti mielenkiintoista. Ala myös muuttuu ja kehittyy koko ajan – samoin kuin lääkkeet, hän toteaa.

Tulevaisuuden urasuunnitelmiaan Ojarinta ei naulaa kiinni. Onko tavoitteena joskus oma apteekki?

– Ei kannata liian pitkälle suunnitella, jotta ei pety. Ajatuksena silti on, että eteenpäin mennään. Oman apteekin lisäksi minua kiinnostaisi jossain vaiheessa olla mukana lääketeollisuudessakin, hän pohtii.

Tammelalainen Rami Ojarinta tuntee olevansa omalla alallaan apteekkityössä. Forssan Keskusapteekissa työskentelevä proviisori on myös tuore farmasian tohtori. Kuva: Lassi Puhtimäki
Rami Ojarinta tuntee olevansa omalla alallaan apteekkityössä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Lääkkeiden leipominen on harvinaista

Ojarinta on työskennellyt syyskuun alusta lähtien Forssan Keskusapteekissa, jossa hän oli työssä jo ennen jatko-opintojaan.

Apteekkityö asiakkaiden kanssa tuntuu nyt omimmalta. Työ tehdään asiakkaan kanssa kasvotusten.

– Parasta on, kun saadaan joku lääkitykseen liittyvä epäselvyys tai ongelma selvitettyä. Työhön liittyy paljon tiedonhakua, sillä alalla tapahtuu koko ajan uutta kehitystä. Pelkkään omaan muistiin ei kannata siis nojata, hän sanoo.

Apteekkialalla on viime vuosikymmeninä tullut paljon muutoksia. Robotit noutavat lääkkeet varastohyllyltä ja lääkkeiden valmistus ei enää kuulu joka apteekin arkeen. Lääkkeitä pystytään valmistamaan teollisesti tehokkaasti ja laadukkaasti.

– Se on tavallaan harmi, koska valmistus on todella mielenkiintoista. Siinä on omat niksinsä. Se on kuin leipomista, mutta eri aineilla. Onneksi joissakin apteekeissa vielä valmistetaan lääkkeitä. Niissä käsin tekemisen taidot säilyvät.

Tohtori seuraa reseptiä

Työn vastapainona Ojarinta harrastaa liikuntaa ja ruoanlaittoa. Onko ruoanlaitto ensisijaisesti kemiaa vai kulinaarista taidetta?

– Sekä että. En ole innostunut pikkutarkan laboratorioruoan kokkaamisesta, mutta ohjeita seuraan kyllä mielelläni. En sovella ja panostan estetiikkaan. Tiedän toki syyt siihen miksi esimerkiksi bearnaise-kastike juoksettuu helposti. FL

Näkoislehti

18.9.2020

Fingerpori

comic