Lounais-Häme

Tuore tutkimus maatiloilta: Parisuhde on maatilan tärkein investointi – Vanhan isäntäparin pitää antaa tilaa uudelle

Satu Heinemaa tutki maatalousyrittäjien parisuhteita. Heinemaan kyselyyn vastannut Mikko Hakala kaipaa enemmän yhteistä vapaa-aikaa vaimonsa kanssa.
Katja Forell käy maatilan ulkopuolella töissä, mutta on apuna tilan töissä. Se on yksi asia, jota Mikko Hakala puolisossaan arvostaa. Yhteistä vapaa-aikaa on niukasti, ja sitä he toivoisivat lisää. Kuva: Tapio Tuomela
Katja Forell käy maatilan ulkopuolella töissä, mutta on apuna tilan töissä. Se on yksi asia, jota Mikko Hakala puolisossaan arvostaa. Yhteistä vapaa-aikaa on niukasti, ja sitä he toivoisivat lisää. Kuva: Tapio Tuomela

Satu Heinemaa kysyi maatalousyrittäjiltä parisuhteesta ja 744 yrittäjää vastasi.

– Vastaajien määrä yllätti positiivisesti. Ajattelin, että aihe saattaisi olla liian henkilökohtainen.

Hämeen ammattikorkeakoulusta agrologiksi valmistuneella Heinemaalla oli käsissään laaja opinnäytetyömateriaali. Sitä läpi käydessään hän huomasi, että parisuhde on se maatilan kaikkein tärkein investointi.

– Lähdin purkamaan vastauksia avoimin mielin ja ilahduin. Parisuhteet tuntuivat toimivan hyvin, vaikka ennakkokäsitys julkisuudessa on ollut, että maatilayrittäjyyden raskaus ja vaikeus tuntuisivat myös parisuhteessa.

Sukupolvenvaihdos vaatii huomiota

Hamkista agrologiksi valmistunut Satu Heinemaa halusi valita opinnäytetyönsä niin, että se todella kiinnostaa. Materiaalia kertyi runsaasti ja tutkittavaa riittäisi vielä. Kuva: Muu
Hamkista agrologiksi valmistunut Satu Heinemaa halusi valita opinnäytetyönsä niin, että se todella kiinnostaa. Materiaalia kertyi runsaasti ja tutkittavaa riittäisi vielä. Kuva: Satu Heinemaa

Heinemaa huomauttaa heti, että toisenlaisiakin tarinoita otokseen mahtui. Esiin nousivat toistuvasti sukupolvien ja suvun yhteistyö sekä yhteisasuminen.

– Tämä oli monella selvästi ainoa rasite parisuhteelle. Sukupolvenvaihdoksen yhteydessä vanhemman sukupolven ja sukulaisten muuttoa pois tilalta sekä heidän irtaantumistaan tilasta suositeltiin vahvasti.

Vastausten perusteella parisuhteissa ongelmia tuovat enimmäkseen ulkoiset tekijät.

– Itse suhde kaikkien töiden, lasten ja kiireiden keskellä pitäisi kuitenkin muistaa nostaa välillä kaiken yläpuolelle. Töiden vastapainoksi on oltava mukavaa kahdenkeskistä aikaa, mieluiten tilan ulkopuolella. Koska tärkein on rakkaus, Heinemaa kiteyttää.

Oman näköinen arki

Maatalousyrittäjien parisuhde eroaa Heinemaan mukaan muista parisuhteista. Etenkin eläintilalla työ sitoo tiiviisti. Työpaikka sijaitsee usein kotipihassa, jolloin työn ja vapaa-ajan raja voi olla häilyvä.

Kiire, väsymys sekä rahahuolet voivat tuntua myös parisuhteessa.

– Toisaalta maatilayrittäjyys antaa eri tavalla vapauden rakentaa oman näköisensä arjen. Se mahdollistaa parhaimmillaan ainutlaatuisen parisuhteen samanhenkisen ihmisen kanssa.

Kyselyn perusteella parisuhde toimii parhaiten silloin, kun molemmilla osapuolilla on selkeä käsitys siitä, mitä tilan pitäminen on ja millaisia uhrauksia se mahdollisesti toisinaan vaatii.

– Vaikka molemmat eivät olisikaan tilalla töissä, tilaa kehitetään silti yhdessä, ja tärkeät päätökset tehdään yhdessä. Puolison huomioonottaminen onkin tärkeää, niin töissä kuin kotona.

Paperiasiat kuntoon

Tilallisilla on hyvin pitkiä parisuhteita. Vastauksista paistaa Heinemaan mukaan läpi se ajatus, että ero ei ole se ensimmäinen vaihtoehto, vaan parisuhdetta tulee vaalia, ja pitää osata sietää myös omaa ja toisen epätäydellisyyttä.

– Toisaalta, myös huonosta parisuhteesta osataan lähteä, ja moni kertoikin todellisen onnen löytyneen vasta toisella yrittämällä.

Kyselyyn vastanneet antoivat myös parisuhdeneuvoja, ja niitä antaa myös Heinemaa. Yksi liittyy omaisuuteen. Heinemaa sanoo, että omistus-, raha- ja paperiasiat kannattaa hoitaa kuntoon ja selviksi.

– Sitten ei tarvitse maallisista jutuista tapella. Puhuminen ja keskusteluyhteyden löytäminen on tärkeää. Sitä voi harjoitella, jos omista tunteistaan ja mielipiteistä puhuminen ei heti tunnu luontevalta. Tärkeintä on kuulla ja tulla kuulluksi.

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic