Lounais-Häme

Tuore väestöennuste: Kanta-Hämeessä kovaa katoa – Asiantuntija näkee kuitenkin toivon kipinöitä

MDI:n väestöennusteen mukaan Kanta-Hämeelle ei heru rippeitäkään Helsingin, Tampereen ja Turun seutujen kasvukolmion väestönkasvusta.

Kanta-Häme ei pääse kiinni väestönkasvuun, vaan väki vähenee selvästi myös keskuskaupunki Hämeenlinnassa, kertoo konsulttitoimisto MDI:n tuore, vuoteen 2040 ulottuva väestöennuste.

Väestönkasvu keskittyy suurten kaupunkien työssäkäyntialueille, erityisesti Uudenmaan, Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen kasvukolmion kärkiin. Siitä huolimatta joka toisessa maakunnassa on tulevaisuudessakin kasvava keskuskaupunki. Kasvukolmiossakin väestö supistuu kovaa kyytiä heti keskuskaupunkien vaikutusalueen ulkopuolella.

Ennusteen mukaan Kanta-Hämeelle ei siis heru edes säälirippeitä Helsingin, Tampereen ja Turun seutujen kasvusta. Hämeenlinnaan luvataan neljä prosenttia ja muualle Kanta-Hämeeseen liki 12 prosenttia miinusta.

 

Kantahämäläisten ei kuitenkaan kannata heittää kirvestä kaivoon, tähdentää MDI:n asiantuntija Timo Aro. Ennuste perustuu tapahtuneeseen kehitykseen ja siitä johdettuihin oletuksiin.

– Ennusteen eri osatekijöiden pohjana oleva 2010-luku on ollut Kanta-Hämeen maakunnan ja alueen kuntien osalta poikkeuksellisen hankala. Erityisen heikkoja ovat olleet nämä viimeisimmät vuodet, joilla on ennusteen oletuksissa aika suuri painoarvo, Aro selittää.

– Tämä on tavallaan pahin mahdollinen skenaario. Ennuste kuvaa, mihin tilanteeseen päädytään, jos kaikki jatkuu ennallaan, väestönkehityksen osatekijöissä ja ulkoisessa toimintaympäristössä ei tapahdu mitään merkittäviä muutoksia ja ihmisten liikkuvuus noudattaa samaa logiikkaa kuin viime vuosien aikana.

 

Kanta-Hämeen väestönkehityksen kampeaminen nousuun on täysin mahdollista ja optimismikin näin perusteltua.

– Hämeenlinnassa ja Riihimäellä on tehty viime vuosien aikana merkittäviä asuntotuotantoon ja sen monimuotoistumiseen liittyviä päätöksiä. Kumpaankin kaupunkiin on tullut lisää asuntoja hyville paikoille, lähelle asemia ja kaupunkikeskustoja. Tulevaisuuden polkua on rakennettu ihan eri tavalla kuin vielä 2010-luvun alkupuolella, Aro kehuu.

Asumisen kilpailukyvyn lisäksi menestys riippuu liikenneyhteyksistä. Hämeenlinnan ja Riihimäen seutujen kohtalonkysymys on pääradan tulevaisuus sekä junien nopeus ja pysähtymistiheys.

– Sijaintietu ei häivy mihinkään vaan päinvastoin korostuu entisestään. Aikaetäisyyden lyhentyminen sekä pääkaupunkiseudulle että Tampereen seudulle luo ajan myötä suuren potentiaalin, Aro toteaa.

 

Aro huomauttaa, että muuttoliikkeen valtavirtojen rinnalla kulkee kaiken aikaa myös vastavirtoja. Hän arvelee, että ellei talous- ja työllisyyskehitys pysyvästi romahda, vastavirtojen suhteellinen merkitys kasvaa.

– Kun se kasvu alkaa, sekä Hämeenlinna että Riihimäki ovat sijainniltaan optimaalisessa paikassa.

MDI:n mukaan monella muullakin kaupungilla ja maakunnalla on potentiaalia ennakoitua vahvempaan kasvuun. Synkintä väestönkehitystä ennuste povaa Kainuuseen ja Etelä-Savoon.

MDI:n tuore väestöennuste on linjassa aiempien ennusteiden kanssa, mutta siinä päästään entistä tarkemmalle eli kaupunkitasolle: mukana ovat yli 50 000 asukkaan kaupungit ja niiden työssäkäyntialueet. FL

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic