Lounais-Häme

Tuottajahinnan pudottaminen lisää maitotilojen ahdinkoa – "En tiedä, mistä pystyisimme säästämään tällaisen summan"

Valion päätös pudottaa maidon tuottajahintaa ajaa suomalaisen maidontuotannon kriisiin ja monet tuottajat todelliseen ahdinkoon, sanoo maitotilallinen Johanna Heinonen.

Hän on varma, että osa Suomen jäljellä olevista 6700 maitotilasta joutuu laittamaan pillit pussiin.

-Meillä on niin paljon velkaa, ettemme voi muuta kuin jatkaa. Mutta kun tekee näin paljon töitä, normaali elintaso olisi oikeutettu vaatimus.

Valio ilmoitti viime viikolla laskevansa litrahintaa 2,5 senttiä. Tähän asti keskimääräinen tuottajahinta on ollut vajaat 40 senttiä litralta.

-Meille tämä tarkoittaa kuukausitasolla vajaan kahden tuhannen euron pudotusta liikevaihtoon, ja kun kulut pysyvät ennallaan, käytännössä toinen meistä menettää palkkansa, Heinonen kertoo.

-En tiedä, mistä pystyisimme säästämään tällaisen summan. Tuotantoon ei voi tehdä muutoksia nopealla aikataululla, ja kaikki mahdolliset löysät on otettu pois jo kauan sitten.

Heinonen pyörittää miehensä Antti Heinosen kanssa keskisuurta, noin 70 lypsylehmän tilaa Hauholla.

Valio on tuottajien itsensä omistamien osuuskuntien yhtiö, mutta sekään ei voi maksaa enempää kuin markkinoilta irtoaa. Maidon tämänhetkinen kotimainen kysyntäongelma johtuu pääosin halvoista tuontijuustosta.

-Jokainen suomalainen kuluttaja voi tukea kotimaista tuotantoa ostamalla brändituotetta kauppojen halvempien merkkien sijaan. Kaupat kilpailuttavat meijerit kolmen kuukauden välein, kun taas brändituote mahdollistaa meijereille pitkäjänteisen työn ja tuottajahinnan nostamisen, Johanna Heinonen sanoo.

Ylijäämämaitoa joudutaan jauhamaan maitojauheeksi, jolle ei löydy kysyntää ja jonka hinta on siksi pohjamudissa. Heinosen mukaan EU:n interventiovarastointikaan ei enää tasoita tilannetta, sillä EU on alkanut päinvastoin purkaa valtavia varastojaan markkinoille.

-Voille olisi aitoa kysyntää, mutta yksikään lehmä ei lypsä pelkkää voisulaa. Siitä tulee aina myös sitä rasvatonta maitojauhetta.

Heinosten ja muiden maidontuottajien kannattavuusongelmat alkoivat vuonna 2014, kun Ukrainan-kriisistä johtuneiden Venäjä-pakotteiden poikimat vastapakotteet pysäyttivät elintarvikkeiden viennin Venäjälle. Tuolloin Heinosten uusi pihattonavetta oli juuri valmistunut.

-Silloin maidon hinta putosi käytännössä yhdessä yössä yli kymmenen senttiä eli noin kaksikymmentä prosenttia. Sen jälkeen sitä on pidetty siinä paikkeilla.

Heinosia sapettaa, että suomalaiset tuottajat joutuvat kilpailemaan suoraan keski- ja eteläeurooppalaisten tuottajien kanssa, vaikka tuotantokustannukset ovat Suomessa aina korkeammat. Ero johtuu Suomen pohjoisesta sijainnista ja eläintenpitoa koskevien säännösten ja niiden tulkinnan tiukkuudesta.

-Markkinatalous ei ole vapaata niin kauan kuin eri paikoissa tehdään samoja tuotteita samoille markkinoille eri säännöillä. Suomeen pitäisi saada tuoda vain sellaisia elintarvikkeita, jotka on tuotettu samoilla säännöillä ja säädöksillä kuin Suomessakin. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti