Lounais-Häme Forssa

Tupakat tumpanneet nuoret ovat nyt nuuska huulessa – FoPSissa nuuskabuumia ei tunnisteta tai käyttö on piilossa

Tutkimusten mukaan nuorten nuuskankäyttö ei vähene toisin kuin tupakointi. Seuroilla, koululla ja hammashoidolla on tuntumaa paikalliseen tilanteen, vaikka nuuskaamista jää taatusti myös piiloon.
Tupakointi on vähentynyt sekä lukiolaisilla että ammattiin opiskelevilla nuorilla. Terveystapatutkimuksen mukaan tällä vuosikymmenellä yhä useampi nuorista on sen sijaan alkanut käyttää nuuskaa päivittäin tai silloin tällöin: 16–18-vuotiaista tytöistä noin 6 prosenttia ja pojista noin 15 prosenttia. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Tupakointi on vähentynyt sekä lukiolaisilla että ammattiin opiskelevilla nuorilla. Terveystapatutkimuksen mukaan tällä vuosikymmenellä yhä useampi nuorista on sen sijaan alkanut käyttää nuuskaa päivittäin tai silloin tällöin: 16–18-vuotiaista tytöistä noin 6 prosenttia ja pojista noin 15 prosenttia. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Nuorten terveystapatutkimus osoittaa nuorten tupakkatuotteiden käytön vähentymisen pysähtyneen kahden viime vuoden aikana: 16–18-vuotiaista savukkeita tai nuuskaa käyttää päivittäin 13 prosenttia.

Edelliseen Kouluterveyskyselyyn pohjautuva THL:n tutkimus puolestaan kertoo poikien nuuskan käyttö yleistyneen, tupakoinnin vähentyneen ja erojen koulutusryhmien välillä kasvaneen. Ammattiin opiskelevien nuuskan käyttö lisääntyi vuosina 2008–2017 enemmän kuin lukiolaisten.

– Jos trendi jatkuu, nuuskan käytöstä voi syntyä terveyseroja tulevaisuudessa eri koulutusryhmien välillä, THL:n asiantuntija Otto Ruokolainen sanoo.

Forssan kouluissa odotetaan keväällä toteutetun viimeisimmän Kouluterveyskyselyn kuntakohtaisia tuloksia. Tuntuma on, että valtakunnalliset tutkimustulokset pätevät myös paikallisesti.

– Päivittäinen tupakointi on vähentynyt, ja tilalle on otettu mahdollisesti nuuska. Tytöilläkin on nuuskakokeiluja. Huomioitava kuitenkin on, että suuri osa nuorista ei nuuskaa eikä tupakoi, Yhteislyseolla ja Faissa terveydenhoitajana työskentelevä Eliisa Paija-Sulka summaa.

Nuuskan käytön vähentämiselle on terveydelliset perusteet. Suomi pyrkii nikotiinittomuuteen vuoteen 2030 mennessä.

– Nuuskan välittämiseen tulisi puuttua tiukemmin. Nuorten eri areenat, kuten oppilaitokset ja urheiluseurat, ovat niin ikään avainasemassa nuuskan käytön ehkäisyssä, Ruokolainen katsoo.

Päihteistä ja niiden riskeistä keskustellaan nuorten kanssa oppitunneilla, terveystarkastuksissa ja tarvittaessa myös hammashoitolassa.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän vastaava hammaslääkäri Heikki Toivonen sanoo satunnaisia nuuskakokeiluja voivan olla hankala havaita. Lisää tietoa nuuskan käytöstä tarvittaisiin, jotta valistusta voitaisiin kohdentaa paremmin.

– Saatetaan ajatella, että nuuska on vähemmän haitallista kuin tupakka, mutta niin ei ole, Toivonen tähdentää.

Urheiluseuroista vakuutetaan, että harjoituksissa tai peleissä nuuskaamista ei hyväksytä.

Forssan Palloseuran juniorit ry:n toiminnanjohtaja Marko Vehmas kuitenkin arvelee, että A- ja B-ikäisissä parinkymmenen pelaajan joukkueesta löytyy 2–3 nuuskankäyttäjää.

– Sellainen tunne on, että nuuskan käyttö on vähän vähäisempää kuin viitisen vuotta taaksepäin. Joko on menty parempaan suuntaan tai nuuskaaminen osataan tehdä paremmin piilossa.

Forssan Suuppareiden joukkueenjohtaja Jani Lindholm epäilee samanikäisillä salibandypojilla nuuskan käytön yleistyneen vastaaviin lukemiin tupakoinnin vähennyttyä.

– Nuuska on edullisempaa. Aina jostain saa ostettua purkin tai enemmänkin.

Jos salibandyssa narahtaa nuuskasta, joutuu maksamaan joukkueen yhteiseen kassaan pienen sakon samaan tapaan kuin esimerkiksi myöhästelystä.

Vehmas ja FoPSin valmennuspäällikkö Pasi Harju katsovat, että seuratasolla nuuskaamiseen voidaan puuttua valistamisella, esikuvilla ja asenneilmapiirillä.

– Kenenkään suuta tai taskuja emme voi tutkia, Vehmas sanoo. FL

Mitä haittaa?

Ruotsalaistyyppistä kosteaa nuuskaa (snus) käytetään suussa, ikenen ja ylähuulen välissä joko annospussissa tai irtonuuskana.

Käyttö on kielletty kaikissa muissa Euroopan unionin jäsenmaissa paitsi Ruotsissa. Suomessa nuuskan myynti ja luovuttaminen elinkeinotoiminnassa on ollut kiellettyä vuodesta 1995.

Sisältää riippuvuutta aiheuttavaa nikotiinia. Nuuskalla nikotiinin huippupitoisuus veressä saavutetaan hitaammin kuin savukkeilla mutta pitoisuus säilyy pidempään korkealla tasolla.

Suussa käytettävistä tupakkatuotteista on tunnistettu ainakin 28 syöpävaarallista ainetta. Nuuskaaminen lisää riskiä sairastua suu-, ruokatorvi ja mahasyöpiin.

Nuuskan käytössä ei synny tupakan palamisprosessiin liittyviä haitallisia yhdisteitä. Siksi nuuskaaminen ei kasvata keuhkosyövän riskiä, toisin kuin tupakointi.

Nuuska aiheuttaa muutoksia suun limakalvoissa, ikenien vetäytymistä nuuskan pitopaikassa sekä hampaiden värjäytymistä ja kiinnitysten löystymistä.

Rasittaa sydäntä ja supistaa verisuonia. Yhteydestä 2. tyypin diabetekseen on viitteitä.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

7.4.2020

Uusimmat