Lounais-Häme

Tupakkalain noudattamista vaikea valvoa

Viime maanantain muutos tupakkalaissa näkyy kuljetusalan yrityksissä. Nyt ajoneuvojen ja työkoneiden ohjaamoissa ei saa tupakoida sillä poikkeuksella, että kulkuneuvo on yksinomaan yrittäjän itsensä tai hänen perheenjäsenensä tai työntekijän omassa käytössä.

Miltä voimaan tullut lainmuutos Forssan seudulla toimivasta kuljetus- ja koneurakointialan yrittäjästä kuulostaa?

-Ei se näy meillä mitenkään. Ajoneuvoissa ei ole koskaan kukaan tupakoinut. Tietääkseni ei omat pojat eikä autokuski eli serkkulikka ole koskaan polttaneet, kertoo jokioislaisen Kaivurimiehet-yrityksen omistaja Kari-Matti Heikkilä.

Viiden hengen yritys tosin käyttää toisinaan myös tilapäistyöntekijöitä ja ottaa harjoittelijoita ammattikoulusta.

-Joskus osa harjoittelijoista on tupakoinut, mutta en ole siihen koskaan puuttunut. Jos on sellainen työmaa, että saa tupakoida, niin siitä vaan, mutta meidän autoissa ei ole lupaa, linjaa Heikkilä.

Laissa sanotaan, että työnantajan tulee käsitellä tupakointikiellon sisältö työntekijöiden kanssa ja asettaa näkyvälle paikalle tupakoinnin kieltävät kyltit tai tarrat. Tämän ohella työnantajan tulee myös valvoa, että kieltoa noudatetaan.

-En ole ensimmäisten joukossa valvomassa enkä kyltittämässä. Antaa isojen työmaiden mennä edellä ja näyttää mallia, Heikkilä kommentoi.

Isommista yrityksistä nouto- ja jakelukuljetuksia Forssankin alueella hoitavan varsinaissuomalaisen Enset oy:n operatiivinen johtaja Kalle Joona kertoo, että heidän autoissaan ei yleensä ottaen ole ennen uutta lakiakaan saanut tupakoida. Maanantaina uudet lain pykälät lähetettiin tiedotteena kaikille yrityksen työntekijöille. Työautoihin on tilattu kiellosta kertovat tarrat ja lain noudattamista valvotaan työntekijöiden palautteen kautta.

-Vaikea sitä on työnantajan valvoa. Meillä ei kyttäyslinjalle lähdetä. Jos joukossa on joku, joka ei polta, niin varmasti tulee kertomaan asiasta, Joona uskoo.

Suhtautuminen lakimuutokseen on yrittäjien ja ammattikuljettajien joukossa kirjavaa. Miten lain noudattamatta jättämisestä rangaistaan?

-On kriminalisointeja sekä tupakoiville että tupakointikieltoja valvomattomille ja kylttejä asettamattomille. Kysehän on hengen menettämisen vaaraa aiheuttavasta aineesta, niin voidaan periaatteessa jopa uhkasakkoa käyttämällä velvoittaa työnantaja toimimaan, sanoo työsuojeluasioista vastaava lakimies Jouni Kallioluoma Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta.

Tämäntyyppisiä tapauksia ei lakimiehen mukaan kuitenkaan juurikaan Suomessa ole.

-Kyselin työsuojeluviranomaisilta lakiuudistukseen liittyen, että paljon tupakointiin puuttumisia heillä on, ja niitä löytyi 18 kappaletta viimeisten 2,5 vuoden ajalta. Kun ajattelee, että hallintomme tekee vuositasolla noin 30 000 tarkastusta, niin ei tämä suurimpia ongelmia ole, hän lisää.

Eikö tällainen lainsäädäntö mene jo holhouksen puolelle?

-Jos muistelee 1980–90-lukujen taitetta, jolloin joka paikassa sai polttaa, niin en tiedä, kuinka moni meistä kaipaisi niitä aikoja takaisin. Ei sinustakaan varmaan olisi kivaa, jos joku tulisi työhuoneeseesi vapaasti polttamaan tupakkaa. Oli holhousta tai ei, siihen en ota kantaa, Kallioluoma sanoo. FL

 

 

 

Mikä muuttuu ja miksi?
EU:n tupakkatuotedirektiivin täytäntöön pannut laki tuli voimaan 15.8.2016, mutta siinä on useita siirtymäaikaa koskevia säännöksiä. Esimerkiksi parvekkeelle tupakointia koskevaa sääntelyä sovelletaan vasta vuoden 2017 alusta lukien.Maanantaista lähtien kiellettyä on ollut autossa tupakointi, jos kyydissä on alle 15-vuotiaita. Lisäksi nikotiinipitoiset sähkösavukkeet tulivat saman sääntelyn piiriin muiden savukkeiden kanssa. Voimaan astui myös tupakkatuotteiden ja sähkötupakan nikotiininesteiden matkustajatuonnin 24 tunnin rajoitus.Tulevaisuudessa muun muassa kielletään tupakkatuotteiden ja sähkösavukkeiden netti- ja muu etämyynti. Savukkeista, kääretupakasta ja sähkösavukkeiden nesteistä kielletään kaikki tunnusomaiset tuoksut ja maut, kuten vanilja ja mentoli, siirtymäajan jälkeen vuonna 2020.Kaikkien savuttomien tupakkatuotteiden myynti kielletään toukokuussa. Myös kuvalliset terveysvaroitukset tulevat tuotteisiin tekstivaroitusten lisäksi toukokuuhun mennessä.Lain tavoitteena on sosiaali- ja terveysministeriön mukaan tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppuminen vuoteen 2030 mennessä.Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriö

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti