Lounais-Häme

Tupakkalaki iski Sikaritaloon

Somerniemeläinen pitkän linjan sikarikauppias Kai Linnilä noituu vuoden alussa voimaan tullutta uutta tupakkalakia. Se on lopettanut kokonaan sikareiden ja piipputupakan verkko- ja postikaupan Sikaritalossa, joka toimii kustantamo Amanitan tiloissa Somerniemellä Salkolantien alussa.
Linnilä kertoo yrittäneensä vaikuttaa viime keväänä lukuisiin kansanedustajiin ja lakiesityksen valmistelussa mukana olleisiin, mutta turhaan.
Eduskunta hyväksyi kesäkuussa uuden tupakkalain, joka lopetti nyt vuoden alusta tupakkaa sisältävien tuotteiden verkko- ja postikaupan kokonaan.
Linnilän mukaan EU-säädökset olisivat edellyttäneet vain eri maiden välisen tupakkatuotteiden verkkokaupan lopettamista mutta viranomaiset Suomessa halusivat tiukempaa sääntelyä.
– Uskoni suomalaiseen parlamentarismiin häipyi kokonaan. Olin elänyt siinä uskossa, että kansanedustajat ovat järkevää väkeä. Lakimuutos merkitsi 300000 euron romahdusta liikevaihtoon. Emme voi toimittaa edes puhelintilauksia, Linnilä sanoo.
Sikaritalolla on ollut 16000 vakioasiakasta ja huomattavasti suurempi määrä satunnaisostajia. Sikaritalon myynti on ollut noin 500000 euroa vuodessa, josta yli 50 prosenttia on mennyt veroihin.
Sikariharrastajien lisäksi Linnilän on pahoillaan piipputupakkaa polttavien asemasta ympäri Suomea.
Sikaritalon verkkokauppa on toiminut vuodesta 1999 lähtien.
Sikaritalo jatkaa edelleen toimintaansa. Verkkokaupassa myydään edelleen piippuja, vesipiippuja ja sikareiden säilytykseen tarkoitettuja humidoreja.
Esimerkiksi piippuvalikoimassa on piippuja parin kymmenen euron hintaluokasta aina 400 euroon. Myynnissä Someron myymälässä ja verkkokaupassa on edelleen myös valikoima vesipiippuja. 
Lisäksi sikareita ja piipputupakkaa myydään nyt suoraan myymälästä Somerniemeltä.  Myynti tapahtuu arkisin Amanitan ollessa auki kello 8-16. 
Aikaisemmin Sikaritalolla ei ollut lupaa sikarien ja piipputupakan myyntiin suoraan myymälästä. Sen valikoimaan eivät kuulu savukkeet. Sikaritalon valikoimaan ovat kuuluneet kuubalaiset, eteläamerikkalaiset ja kanariansaarelaiset sikarit sekä saksalaiset ja englantilaiset piipputupakat.
Sikaritalolla on myös Helsingissä Töölönkadulla perinteinen sikari- ja piipunpolttajien kohtaamispaikka Töölön Sikarikauppa, jota vetää asiantuntemuksella Markku Uotila.
– Kyllä lähialueen asiakkaat voivat täällä käydä sikarinsa ja piipputupakkansa ostamassa mutta miten käy utsjokelaisen asiakkaan tai lappeenrantalaisen lehtikuvaajan, joka on ollut verkkokaupan asiakas vuodesta 1999, Linnilä kysyy.
Linnilä sanoo saaneensa paljon palautetta sikari- ja piipputupakan myynnin lopettamisesta verkkokaupassa. Suuri osa palautteesta on painokelvotonta.
Linnilä on laajemminkin huolissaan maaseudun ja syrjäseudun elämisenolosuhteiden rappeuttamisesta. Hän ihmettelee, että tämä tapahtuu keskustan johtaman hallituksen aikana.
Linnilän mukaan alueellisesta tasapuolisuudesta ei Suomessa enää voi puhua. Palveluiden rapautuminen näkyy Linnilän mukaan esimerkiksi linja-autoliikenteen harvenemisena.  Vuoroja esimerkiksi Helsingistä Somerolle on vähennetty ja Somerolta Forssan suuntaan on vaikea päästä. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti