Lounais-Häme Forssan seutu

Tupakoitsija kuuluu riskiryhmään – Korona ei ole silti poikinut tupakoitsijoilta yhteydenottoja terveydenhuoltoon

Forssan seudun tarjoamaa yksilöohjausta sekä neuvontaa ei ole kyselty hykyltä. Korvaavien tuotteidenkin kysyntä on ollut rauhallista.
Maailman Terveysjärjestö WHO on määritellyt tupakoinnin koronaviruksen riskitekijäksi. Ainakaan FSHKY:n henkilökunnalle ei ole tullut kyselyjä tupakan ja koronan yhteisvaikutuksista. Kuva: Lassi Puhtimäki
Maailman Terveysjärjestö WHO on määritellyt tupakoinnin koronaviruksen riskitekijäksi. Ainakaan FSHKY:n henkilökunnalle ei ole tullut kyselyjä tupakan ja koronan yhteisvaikutuksista. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tupakanpolttajien kerrotaan kuuluvan koronaviruksen osalta riskiryhmään, mutta siitä huolimatta savukkeiden lopullinen tumppaaminen ei ole lähtenyt Forssan seudulla ainakaan merkittävään nousuun. Näin voi arvioida terveydenhuollon ammattilaisten ja apteekkarin kokemuksista.

Terveyden edistämisen päällikkö Laila Mäki-Kerttula ja terveydenhoitaja Minna Vikman Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymästä muistuttavat, että tupakanpolton lopettaminen on aina terveydellisesti fiksua, mutta etenkin nyt koronapandemian jyllätessä.

– Lopettaminen on monella vaikea asia, ja vain pieni prosentti kykenee siihen nopeasti. On yksilöllistä, kuinka nopeasti tupakasta pääsee eroon. Moni on yrittänyt, mutta esimerkiksi muutokset elämäntilanteissa ovat saaneet aloittamaan uudelleen. Tiettyä luonteenlujuutta se vaatii, Vikman tietää.

Tarjolla yksilöohjausta ja neuvontaa

Mäki-Kerttulan mukaan tupakoinnin lopettamista yrittäville pidetään tarvittaessa ryhmäkokoontumisia, mutta nyt koronan aikaan on tarjottu yksilöohjausta sekä neuvontaa. Vikmanin mukaan pandemia ei ole poikinut hykylle yhteydenottoja lopettamista yrittäviltä.

Kuten monista muistakin koronavirukseen liittyvistä asioista, myös tupakan ja koronan yhteisvaikutuksista liikkuu uskottaviksi tiedetyissä piireissäkin ristiriitaista tietoa. Esimerkiksi Maailman Terveysjärjestö WHO on määritellyt tupakoinnin koronaviruksen riskitekijäksi.

– Tupakoidessa käsiä viedään lähelle kasvoja ja huulia, jolloin riski viruksen tarttumiseen lisääntyy. Tupakoivien keuhkot ovat kovilla; heillä saattaa olla esimerkiksi keuhkoahtaumatauti tai heikentynyt keuhkokapasiteetti, mikä lisää todennäköisyyttä koronaviruksen vakavaan muotoon.

Valtakunnallinen kansanterveysjärjestö ja tupakkapolitiikan asiantuntija Suomen ASH kannustaa tupakoinnin lopettamiseen. Lopettamalla tupakoinnin parannat vastustuskykyäsi ja pienennät riskiäsi koronaviruksen vakavaan muotoon, Suomen ASH muistuttaa.

Toisaalta taas Norjan Kansanterveyslaitos FHI on jättänyt tupakan pois Covid-19 riskitekijöistä, mitä useat lääkärit ovat Mediuutisten mukaan kritisoineet.

Vikman arveleekin, että tupakoitsija ei löydä tupakan ja koronan yhteisvaikutuksista luotettavaa tietoa, tai tietoa on tarjolla liikaa.

Särkylääke kävi paremmin kaupaksi

Forssan Keskusapteekin apteekkari Antti Puustinen kertoo, että heillä korvaavien tuotteiden kauppa ei ole aiheuttanut ryntäystä.

– Jos verrataan siihen, miten särkylääkkeitä meni kaupaksi koronan saapuessa Suomeen maaliskuussa, kauppa on käynyt hyvin maltillisesti, Puustinen toteaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic