Lounais-Häme

Turkin keskuspankki lupaa ottaa käyttöön kaikki toimenpiteet liiran vakauttamiseksi - "Turkin tilanne on uusi globaali riski"

Istanbul/Helsinki
13.08.2018, 13:27

Talous

Turkki ottaa tänään käyttöön taloussuunnitelman, jonka avulla on tarkoitus saada maan sakkaava talous kuntoon, kertoo muun muassa turkkilaismedia Hürriyet.
Talousministeri Berat Albayrakin mukaan kaikki turkkilaiset instituutiot ottavat tarpeelliset toimenpiteet käyttöön maanantain aikana ja jakavat tiedon markkinoiden kanssa.
Turkin keskuspankki ilmoitti jo ottavansa käyttöön kaikki vaadittavat toimet, jotta liiran vakaus saadaan palautettua. Niihin kuuluvat muun muassa ulkomaisten valuuttatalletuksien rajojen nostaminen ja liiran ”alennushinnat”, joita myönnetään pankeille. Muita tietoja odotetaan vielä.
Sijoittajat näyttivät maanantaiaamuna olevan odottavalla kannalla, liiran arvon heilahdellessa markkinoilla.
Ennen Aasian pörssien avautumista liiran arvo kävi historiallisen alhaalla suhteessa dollariin. Yhdellä dollarilla sai 7,2 liiraa. Maanantaiaamuna liiran arvo oli hieman noussut, dollarilla sai 6,8 liiraa.
Liiran heilunta on näkynyt myös maailmantaloudessa.
Esimerkiksi Tokion pörssi laski kaksi prosenttia liiran heilumisen takia, uutistoimisto AFP kertoo. Liiran arvon heikentyminen heilutti myös pörssejä Euroopassa, jotka avautuivat alavireessä. Muun muassa Frankfurtin pörssi oli miinuksella 0,6 prosenttia.
– Turkin tilanne on uusi globaali riski, sanoi finanssiyritys ADS Securitiesin tutkija Konstantinos Anthis uutistoimisto AFP:lle.

Keskuspankin pelätään olevan presidentin vallan alla

Turkin aiemmat toimet eivät ole juuri sijoittajia vakuuttaneet. Presidentti Recep Tayyip Erdogan on käskenyt turkkilaisia vaihtamaan säästössä olevat dollarit liiroiksi ja syyttänyt kriisin olevan ulkovaltojen salaliiton syytä. Turkissa vahvasti hallinnon hallussa olevia media on rummuttanut samaa viestiä kansalaisille.
Huolta on herättänyt myös Turkin keskuspankin itsenäisyys. Pankki ei ole jatkanut ohjauskorkojen nostoa, vaikka asiantuntijat pitävät sitä keinona liiran vakauttamiseen. Syyksi on arvioitu, että presidentti Erdoganvastustaa asiaa.
Eilen Erdogankäskytti turkkilaisyrityksiä, etteivät ne vetäisi pankeista pois ulkomaisessa valuutassa olevia talletuksiaan. Turkin valtiovarainministeri on välittänyt samaa viestiä kansalaisille ja luvannut, ettei hallitus aio muuttaa pankkien ulkomaisessa valuutassa olevia talletuksia liiroiksi.
BBC Türkcen mukaan Turkissa olisi myös käynnistetty tutkinta niitä medioita ja kansalaisia kohtaan, jotka ”levittävät vääriä tietoja” liirasta.
Turkin sisäministeriön mukaan yli 300:aa sosiaalisen median käyttäjää vastaan olisi avattu tutkinta.
Turkissa median vapaus on erittäin ahtaalla. Lukuisat hallinnosta kriittisesti kirjoittavat toimittajat ovat saaneet rikossyytteet niskaansa.
Pappi kiristää USA:n ja Turkin suhteita

Turkin liiraa ovat heikentäneet lukuisat talouden pitkäaikaiset ongelmat. Maan vaihtotase on alijäämäinen, monet kotitaloudet ja yritykset elävät pitkälti luotolla tai ulkomaisten lainojen varassa.
Viime aikoina liiran syöksykiitoa ovat vauhdittaneet Turkin heikentyneet suhteet Yhdysvaltain kanssa. Yhdysvallat on asettanut kahdelle turkkilaisministerille pakotteita.
Perjantaina Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sanoi kaksinkertaistavansa Turkille asetetut teräs- ja alumiinitullit.
Välien kiristyminen johtuu muun muassa yhdysvaltalaispappi Andrew Brunsonin pidätyksestä lokakuussa 2016.
Turkki syyttää Brunsonia terrorismista, mutta monet tahot pitävät syytteitä poliittisina. Brunsonia on kutsuttu ”panttivankidiplomatian” uhriksi, sillä Turkki on vihjaillut luovuttavansa Brunsonin, jos Yhdysvallat vastineena luovuttaa maassa asuvan muslimisaarnaaja Fethullah Gülenin. Turkki pitää häntä vuoden 2016 sotilasvallankaappausyrityksen pääarkkitehtina.

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/vahap-munyar/piyasalari-rahatlatacak-aksiyon-planlari-hazir-40926538
https://www.bbc.com/turkce/live/haberler-turkiye-45167411?ns_mchannel=social&ns_source=twitter&ns_campaign=bbc_live&ns_linkname=5b712e41b3a4a506734c46d3%26SPK%3A+Yalan+yanl%C4%B1%C5%9F+haber+ve+a%C3%A7%C4%B1klamalar%C4%B1+yapanlar+ve+yayanlar+hakk%C4%B1nda+her+t%C3%BCrl%C3%BC+yasal+i%C5%9Flem+yap%C4%B1lacak%26&ns_fee=0&ocid=socialflow_twitter#post_5b712e41b3a4a506734c46d3

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti