Lounais-Häme

Turkin poliisi päätti etsintänsä Saudi-Arabian konsulaatissa

Istanbul
16.10.2018, 10:34

Ulkomaat

Turkin poliisin on kerrottu päättäneen tutkimuksensa Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa. Etsinnän katsottiin päättyneen, kun Turkin poliisin tutkijaryhmän ja syyttäjän nähtiin poistuneen konsulaatista aamuyön aikana. Kahdeksan tuntia kestänyt etsintä liittyy kadonneeseen sauditoimittaja Jamal Khashoggiin.
Konsulaatti tutkittiin yhteistyössä saudiviranomaisten kanssa. Uutistoimisto AFP:n viranomaislähteen mukaan tutkijat ottivat mukaansa muun muassa näytteitä konsulaatin puutarhasta.
Uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtajan mukaan osa poliiseista saapui konsulaattiin maanantai-iltana univormuissa ja osa puvuissa. Tutkijoilla oli mukanaan muun muassa tulostimia ja kansioita. Kirjeenvaihtajan mukaan tutkinnan aikana paikalla oli myös saudidelegaatio, joka saapui konsulaattiin noin tuntia ennen turkkilaispoliiseja ja mitä ilmeisimmin myös jäi konsulaattiin tutkijoiden poistuttua.
Saudi-Arabia suostui tutkintaan konsulaatissa vajaa kaksi viikkoa sen jälkeen, kun Khashoggi katosi. Washington Postiin Saudi-Arabian hallinnosta kriittisesti kirjoittanut Khashoggi katosi, kun hän meni hoitamaan asioita Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaattiin lokakuun alussa.

CNN: Saudiviranomaiset aikovat myöntää kuoleman ”epäonnistuneessa kuulustelussa”

Turkkilaiset viranomaiset ovat sanoneet uskovansa, että Khashoggi tapettiin konsulaatissa. Saudi-Arabia on kiistänyt väitteen.
Uutiskanava CNN kertoi kuitenkin lähdetietoihinsa vedoten eilen Suomen aikaa, että Saudi-Arabia valmistelee nyt raporttia, jossa Khashoggin kerrotaan kuolleen epäonnistuneen kuulustelun seurauksena. Yhden CNN:n lähteen mukaan raporttia kuitenkin vasta valmistellaan, joten asiat saattavat vielä muuttua.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi eilen, että puhelinkeskustelussa Saudi-Arabian kuningas Salman kiisti osallisuuden sauditoimittajan katoamiseen.
– (Kuninkaan) kiistäminen oli erittäin, erittäin voimakasta, Trump kertoi toimittajille Valkoisessa talossa puhuttuaan kuningas Salmanin kanssa puhelimessa.
Trump myös arvioi, että itsenäisesti toimineet tappajat ovat mahdollisesti surmanneet toimittaja Khashoggin Istanbulissa.
Lisäksi Trump kertoi, että ulkoministeri Mike Pompeo matkustaa Saudi-Arabiaan tapaamaan kuningas Salmania. AFP:n toimittajan mukaan Pompeo saapui pääkaupunki Riadiin tiistaina aamulla Suomen aikaa. Lentokentällä Pompeota vastassa oli muun muassa ulkoministeri Adel al-Jubeir.
Saudi-Arabiasta Pompeon on määrä suunnata Turkkiin tapaamaan maan ulkoministeri Mevlüt Cavusoglua, kertoi puolestaan turkkilainen uutistoimisto Anadolu.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic