Lounais-Häme

Turkissa kaksi vuotta vallinnut poikkeustila päättyi yöllä - oppositio pelkää, että tilalle tulee entistä tiukempi kansalaisoikeuksia polkeva lainsäädäntö

Istanbul
19.07.2018, 13:14

Ulkomaat

Turkissa kaksi vuotta vallinnut poikkeustila päättyi yöllä, kertovat useat tiedotusvälineet Turkin valtionmediaa siteeraten.
Sotilasvallankaappausyrityksen jälkeen julistetun poikkeustilan aikana Turkissa on pidätetty noin 80 000 ihmistä ja 160 000 on erotettu viroistaan.
Turkin hallinnon mukaan pidätetyt ja erotetut ovat vallankaappausyrityksestä syytetyn Gülen-liikkeen jäseniä tai ”terrorismin tukijoita”. Joukossa on kuitenkin esimerkiksi iso joukko hallintoon kriittisesti suhtautuneita toimittajia, joilla ei ole tiettävästi mitään yhteyksiä liikkeeseen.
Poikkeustilan aikana myös esimerkiksi noin neljännes Turkin tuomareista on erotettu viroistaan, minkä on arvioitu mullistaneen maan oikeuslaitoksen.
Turkin oppositio pelkää, että vaikka lähes kaksi vuotta kestänyt poikkeustila päättyy, tilalle on tulossa entistä tiukempi kansalaisoikeuksia polkeva lainsäädäntö.
Maassa astui kesäkuussa voimaan presidenttivaltainen järjestelmä, joka antaa itsevaltaisuudesta syytetylle presidentti Recep Tayyip Erdoganille laajat valtaoikeudet. Erdogan valittiin kesäkuun vaaleissa uudelle viisivuotiselle virkakaudelle.
Erdoganin AKP-puolue on esimerkiksi valmistellut terrorismin vastaista lakia, joka säilyttäisi hallinnolla pysyvästi joitakin poikkeustilan sallimia valtuuksia. Laki muun muassa antaisi paikallisille viranomaisille valtuudet julistaa ulkonaliikkumiskieltoja tai rajata pääsyä tietyille alueille, mikä helpottaisi mielenosoitusten kieltämistä.
Turkin hallinnon toimet kesän 2016 vallankaappausyrityksen jälkeen ovat kiristäneet sen ja lännen välejä. Nato-maa Turkin suhteet esimerkiksi Saksaan ja Yhdysvaltoihin ovat varsin jäätävät.

Trump patisti vapauttamaan amerikkalaispastorin

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on patistanut Turkin presidentti Erdogania päästämään vapaaksi amerikkalaispastorin, jota pidetään vangittuna Turkissa.
Andrew Brunson vangittiin lokakuussa 2016 terrorismin tukemisesta epäiltynä ja keskiviikkona turkkilainen oikeusistuin määräsi, että hänen vangitsemistaan jatketaan.
– On todella häpeällistä, että Turkki ei vapauta kunnioitettua yhdysvaltalaista pastoria Andrew Brunsonia vankilasta. Häntä on pidetty panttivankina aivan liian pitkään. Erdoganin pitäisi tehdä jotakin vapauttaakseen tämän upean kristityn aviomiehen ja isän. Hän ei ole tehnyt mitään väärää ja hänen perheensä tarvitsee häntä!, Trump tviittasi.
Brunson pyöritti ennen pidättämistään protestanttista kirkkoa Izmirin kaupungissa Turkissa. Hänen vangittuna olostaan on tullut merkittävä Yhdysvaltain ja Turkin välejä hiertävä tekijä.
Oikeus on nyt jo kolme kertaa evännyt Brunsonin vapauttamisen. Seuraava kuuleminen asian tiimoilta pidetään lokakuussa.
Erdogan on aiemmin sanonut, että Turkki luovuttaa Brunsonin Yhdysvalloille, jos Yhdysvallat vastaavasti luovuttaa Pennsylvaniassa asuvan turkkilaisen uskonoppineen Fethullah Gülenin Turkkiin. Erdoganin entisestä liittolaisesta Gülenistä on tullut viime vuosina tämän arkkivihollinen, jota Turkin hallitus syyttää muun muassa vuoden 2016 vallankaappausyrityksestä.

https://twitter.com/realDonaldTrump

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti