Lounais-Häme

Turkki kiistää antaneensa minkäänlaista Khashoggiin liittyvää äänitettä Yhdysvalloille

Ankara
19.10.2018, 14:04

Ulkomaat

Turkki kiistää antaneensa Yhdysvalloille minkäänlaista ääninauhoitetta kadonneen sauditoimittajan tapauksessa. Turkin ulkoministerin Mevlüt Cavusoglun mukaan ei tule kysymykseenkään, että Turkki antaisi mitään nauhoitetta Yhdysvaltain ulkoministerille Mike Pompeolle tai kenellekään muulle yhdysvaltalaisviranomaiselle.
Cavusoglu antoi kommenttinsa pari päivää sen jälkeen, kun tapasi Pompeon Ankarassa. Vierailun jälkeen turkkilaisviranomainen kertoi ABC Newsille, että Pompeo kuunteli nauhan Turkin-vierailunsa aikana. Pompeo on kuitenkin kiistänyt väitteen.
Jo aiemmin turkkilaismedia on kertonut, että Turkin viranomaisilla on ääninauha, joka todistaa, että toimittaja Jamal Khashoggi tapettiin Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatissa. Uutistoimisto AFP:n mukaan viranomaiset eivät kuitenkaan ole virallisesti vahvistaneet nauhan olemassaoloa.
Khashoggi katosi tämän kuun alussa mentyään Saudi-Arabian konsulaattiin Istanbulissa. Hän meni konsulaattiin hakeakseen papereita avioliittoaan varten, eikä häntä ole nähty sen jälkeen. Nimeämättömät turkkilaisviranomaiset kertoivat BBC:lle, että Khashogginruumis on mahdollisesti viety läheiseen metsään tai viljelysmaalle.
Saudi-Arabia ei ole vahvistanut Khashoggin kuolemaa.

Trump varoitti vakavista seurauksista

Khashoggin tapaukseen kantaa ottaneen Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin mukaan näyttää selvältä, että Khashoggi on kuollut.
– Siltä se minun mielestäni näyttää. Tämä on hyvin surullista, Trump sanoi torstaina toimittajille.
Trump varoitti hyvin vakavilla seurauksilla, jos Saudi-Arabian todetaan tappaneen toimittajan.
– Niiden (vastatoimien) täytyy olla kovia. Tämä on paha, paha juttu, presidentti sanoi.
Saudi-Arabia on Yhdysvaltojen tärkeä liittolainen. Kongressin jäsenet ovat arvostelleet Trumpia viivyttelystä samalla kun todisteet Khashoggin kuolemasta kasvavat.
Muutamaa tuntia ennen Trumpin lausuntoa ulkoministeri Pompeo kertoi, että Yhdysvallat antaa Saudi-Arabialle muutamia lisäpäiviä aikaa selvittää Khashoggin kohtalo. Pompeon mukaan saudiviranomaiset ovat vakuuttaneet hänelle, että asia tutkitaan perin pohjin.

Prinssin neuvonantajasta syntipukki?

Saudi-Arabian johto suunnittelee sälyttävänsä syyn Khashoggin surmasta korkea-arvoisen tiedusteluviranomaisensa harteille, kirjoittaa New York Times kolmeen asiasta perillä olevaan lähteeseensä nojaten. Kyseinen virkamies on lehden mukaan kruununprinssi Mohammed bin Salmanin korkea-arvoinen neuvonantaja Ahmed al-Assiri.
Saudijohdon ulostulo olisi merkittävä myönnytys skandaalissa, joka on ajanut maan yhä ahtaammalle kansainvälisen yhteisön silmissä ja keikauttanut kruununprinssin julkisuuskuvan synkkään suuntaan. Virkamiehen syyttäminen myös hälventäisi suoraan kruununprinssiin kohdistuvia syytöksiä, New York Times kirjoittaa.

https://abcnews.go.com/International/pompeo-listened-alleged-recording-murder-jamal-khashoggi-source/story?id=58595725&cid=clicksource_4380645_2_three_posts_card_hed
https://www.bbc.com/news/world-middle-east-45909732
https://www.nytimes.com/2018/10/18/world/middleeast/jamal-khashoggi-killing-saudi-arabia.html?action=click&module=Top%20Stories&pgtype=Homepage

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic