Lounais-Häme Riihimäki

Turkki niskassa Kihniöstä aurinkorannoille

Legendaarisen matkakeisarin Kalevi Keihäsen perintö elää edelleen. Keihäsmatkat-sarjaa on kuvattu elokuussa Riihimäellä.
Aku Hirviniemi (vas.) näyttelee sarjassa stuerttia. Ilkka Heiskanen hyppää kohutaiteilija Kalervo Palsan nahkoihin. Kuva: Pekka Rautiainen
Aku Hirviniemi (vas.) näyttelee sarjassa stuerttia. Ilkka Heiskanen hyppää kohutaiteilija Kalervo Palsan nahkoihin. Kuva: Pekka Rautiainen

Kihniön matkakeisari Kalevi Keihänen, joka omien sanojensa mukaan lennätti 1960-luvun lopulla 100 000 suomalaista etelän auringon alle vuosittain, saa ensi keväänä oman tv-sarjansa.

Keihäsmatkojen lento jäi aikoinaan varsin lyhyeksi. Yhtiö teki konkurssin vuonna 1974 vain yhdeksän vuoden toiminnan jälkeen. Näiden vuosien aikana ehti kuitenkin syntyä monta hyvää kertomusta.

Vanhoja tarinoita ja niiden mausteeksi kehitettyä uutta fiktiota yhdistävä Keihäsmatkat-sarja vie katsojansa pakettimatkalle menneisyyteen. Sarjaa on kuvattu elokuussa Riihimäellä. Seuraavaksi kuvaukset siirretään Turkkiin.

Matkan johtajana Keihäsen – ei saappaisiin, vaan chinchilla-turkkiin hyppää riihimäkeläinen näyttelijä Janne Kataja, joka on onnistunut vangitsemaan Keihäsen roolin mainiosti, ainakin ulkonäöllisesti.

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet, ainakin vähän – turkki ei ole chinchillaa vaan ehta tekoturkis, muuten ajan kuva halutaan säilyttää.

Kalevi Keihänen tunnettiin turkistaan. Se on oleellinen vaatekappale myös Janne Katajan roolihahmolla.

Paluu 70-luvulle

Sarjan ohjaaja Jäppi Savolainen palaa mielenkiinnolla 1970-luvulle. Vuosikymmeneen, jota hän ehti elää alle vuoden.

– Minulla on 1970-luvusta hyvin hatarat muistot, kun olen syntynyt vuonna 1979. Mielikuva 70-luvusta kuitenkin on, ja se perustuu ehkä elokuviin ja valokuviin.

Savolaisen lisäksi näkemystään aikakaudesta sarjaan tuovat esimerkiksi lavastajat ja puvustajat. Epookkia tehdessä yksityiskohdat ovat tärkeitä, mutta liialliseen perfektionismiin sortuminen vie mukanaan ajan ja budjetin.

– Tämäntyyppisessä sarjassa ei haittaa se, jos elämme vuotta 1972, mutta taustalla näkyy vuoden 1973 auto. Autoharrastajalle se voi olla iso juttu, mutta tavallinen katsoja ei siihen reagoi.

Puvustuksessa tuotantoryhmä on huomannut ihmisten kokoon liittyviä haasteita. Savolaisen mukaan ihmiset olivat pienempiä aikana, jolle sarjan tapahtumat sijoittuvat. Siksi esimerkiksi aikakauden autenttiset vintage-vaatteet eivät välttämättä mahdu tämän päivän tavallisen kokoisille näyttelijöille.

Entiseen palaamisessa apuna on myös internet, josta on nopeaa tarkastaa, mitä aikoinaan oli ja ei ollut.

Vettä on juotava, jotta pärjää turkin kanssa

Janne Katajan rooliasuun olennaisesti kuuluva, jo aiemmin mainittu paksu turkki, on ollut hiostava jo näilläkin leveysasteilla, saati sitten jatkokuvauspaikassa Turkissa.

– Vettä pitää juoda todella paljon, noin neljä ja puoli litraa päivässä, Kataja kertoo.

Keihäsen rooliin hän on hakenut inspiraatiota aikalaiskertomuksista. Boheemina näyttäytynyt Keihänen oli kuuleman mukaan piinkova bisnesmies, sydämellinen ja sympaattinen sekä siviilissä jopa hieman ujo, toisin kuin show-miehen elkeet saattoivat osoittaa.

– Keihäsen elämästä on monilla vahva näkemys. Myös aika nuoretkin tyypit kuvailevat rellestysmatkojaan keihäsmatkoiksi. Kalevin yrityksen perintö on siirtynyt sukupolvelta toiselle. HÄSA

Keihäsmatkojen alkuperäinen laukku on osa sarjan rekvisiittaa. Epookkia kuvatessa yksityiskohdat ovat tärkeitä. Kuva: Pekka Rautiainen
Keihäsmatkojen alkuperäinen laukku on osa sarjan rekvisiittaa. Epookkia kuvatessa yksityiskohdat ovat tärkeitä.

Keihäsmatkoilla on mukana tunnettuja näyttelijöitä

Sarjan näyttelijäkatraaseen kuuluu pitkä lista suomalaisille televisiosta ja valkokankailta tuttuja kasvoja.

Sarjan pääosissa nähdään Janne Katajan lisäksi Jenni Banerjee, Aku Hirviniemi, Hannele Lauri, Taisto Oksanen ja Niina Lahtinen.

Koneen kyydissä matkustaa lentoyhtiö Speararin työntekijöiden lisäksi monia aikakauden tunnettuuksia. Esimerkiksi Keihäsen pitkäaikaista yhteystyökumppania Hymy-lehden perustajaa Urpo Lahtista näyttelee Ville Tiihonen. Matkassa mukana ovat myös Irwin Goodman (Ilari Johansson), Junnu Vainio (Ile Vainio), Tarmo Manni (Lauri Ketonen), Kalervo Palsa (Ilkka Heiskanen) ja Reidar Särestöniemi (Markus Karekallas).

Tavallisina turisteina mukana ovat esimerkiksi Martti Suosalo ja Krisse Salminen.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

30.3.2020

Uusimmat