Lounais-Häme

Turkulaisapteekille uhkasakko lääkekannabiksen markkinointiviesteistä - lopettaa viestien lähettämisen

Helsinki
14.08.2018, 21:48

Kotimaa

Myyntiluvatonta, erityisluvalla annettavaa lääkekannabista markkinoinut turkulaisapteekki aikoo lopettaa lääkekannabista koskevien viestien lähettämisen. Viestien lähettämisen lopettamisesta kertoi apteekkari Juha Rahikka STT:lle tiistaina. Rahikka kommentoi asiaa sen jälkeen, kun Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kertoi, että Turun Linnan apteekki on markkinoinut myyntiluvatonta lääkekannabista.
– Apteekki oli antanut kannabisvalmisteesta markkinoivaa tietoa, joka liittyi tuotteen hintaan. Olemme tulkinneet ne mainosviesteiksi, Fimean johtaja Esa Heinonen kertoi STT:lle.
Fimea antoi apteekille markkinointikieltopäätöksen tässä kuussa sen jälkeen, kun se kevään aikana kuuli apteekin lähettämistä lääkekannabista koskevista viesteistä. Fimea kuuli Turun keskustassa sijaitsevan apteekin markkinointiviesteistä viestien vastaanottajilta. Heinosen mukaan Fimea on nähnyt viestit ja kuullut apteekkaria.
– Apteekkari on antanut selityksiä, jotka eivät sitten ole lieventäneet asiaa, Heinonen kertoo.
Fimea langetti apteekille myös 50 000 euron uhkasakon. Se tulee apteekin maksettavaksi, jos apteekkari vastustaa kieltoa ja jatkaa markkinointiviestien lähettämistä.
Valmisteella ei ole myyntilupaa, jolloin sen markkinointi on lääkelain mukaan kielletty. Apteekki ei saa esittää oma-aloitteisesti mitään valmisteeseen liittyvää tietoa, joka edistäisi myyntiä.
Lääkelain mukaan väestölle ei saa markkinoida lääkemääräyksellä toimitettavia eikä huumausaineita tai psykotrooppisia aineita sisältäviä lääkevalmisteita.

Valmisteen hankkiminen vaatii reseptin ja potilaskohtaisen erityisluvan

Rahikka kertoi STT:lle, että perusteluna viesteille oli asiakaspalvelu. Hänen mukaansa apteekki on lähettänyt viestejä, joissa on kerrottu tuotteen saatavuudesta, sekä yhden kerran hintatietoja.
Viestejä lähetettiin asiakkaille, jotka ovat jo aiemmin käyttäneet valmistetta. Rahikka perustelee hintatietojen lähettämistä sillä, että lääkkeen hinta on asiakkaalle tärkeä tieto.
– Emme enää lähetä reseptilääkkeistä viestejä, jotka voidaan tulkita markkinoinniksi, Rahikka sanoo.
Rahikan mukaan Linnan apteekki toimittaa lääkekannabista noin sadalle erityisluvan saaneelle asiakkaalle.
Tuotetta on voinut saada käyttöön lääkärin määräyksen ja Fimean erityisluvan avulla. Tällöin apteekki voi luovuttaa kyseistä tuotetta luvan saaneelle asiakkaalle.
– Tyypillisesti erityislupavalmisteet ovat määräävän lääkärin vastuulla, joka katsoo, että valmisteesta on hänen tietojensa mukaan enemmän hyötyä kuin haittaa, Fimean Heinonen sanoo.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti