Lounais-Häme Hämeenlinna

"Turpa kiinni nainen" ja "juokse saatanan apina" - Varusmiehiä pilkannut ja piinannut alikersantti tuomittiin oikeudessa

Ilmasotakoulussa sotilaspoliisina palvellut mies tuomittiin kolmesta sotilasrikoksesta.
Jyväskylässä ilmasotakoulun suojausjoukkueessa alaisiaan pilkannut ja nimitellyt alikersantti tuomittiin 60 päiväsakkoon. Aihekuva. Kuva: Riku Hasari
Jyväskylässä ilmasotakoulun suojausjoukkueessa alaisiaan pilkannut ja nimitellyt alikersantti tuomittiin 60 päiväsakkoon. Aihekuva. Kuva: Riku Hasari

Jyväskylässä ilmasotakoulun suojausjoukkueessa alikersanttina palvellut varusmies sai torstaina tuomion useista sotilasrikoksista Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa.

Mies tuomittiin kahdesta esimiesaseman väärinkäyttämisestä sekä palvelusrikoksesta.

Sotilaspoliisina palvellut alikersantti oli viime syksynä ottanut silmätikukseen useita alaisiaan, joita hän pilkkasi ja nimitteli sekä puhui heistä selän takana asiattomasti muille palveluksessa olleille. Asianomistajat ja todistajat kertoivat asiattoman käytöksen jatkuneen kuukausien ajan.

Yhtä maahanmuuttajataustaista alaistaan alikersantti nimitteli raivon vallassa huutaen ”apinaksi” ja ”neekeriksi”. Nimittelyä tapahtui kasarmilla ja leireillä. Siisteystarkastuksien yhteydessä alikersantti yritti väkisin löytää jotain moitittavaa vain tämän yhden varusmiehen punkan siisteydestä.

Toinen varusmies kertoi sotaharjoituksessa tapahtuneesta asiattomasta käytöksestä.

Alikersantti oli tiennyt alaisensa kipeistä jaloista, mutta huutanut tälle muiden edessä ”juokse saatanan apina”, kun varusmies ei pystynyt juoksemaan ruokailusta sotilaspoliisien autolle. Tilanteessa ei ollut mitään oikeaa kiirettä, sillä sadan metrin siirtymään oli varattu viitisen minuuttia aikaa.

Varusmies kertoi alikersantin olleen muutenkin epäasiallinen palvelustovereitaan kohtaan.

Kolmas oikeudessa kuultu palvelustoveri oli samassa joukkueessa ainoana naisena palvellut alikersantti.

Nainen kertoi miehen ottaneen hänet silmätikukseen ja piinanneen häntä. Ulkonäköön ja sukupuoleen liittynyt pilkkaaminen jatkui kuukausien ajan.

Todistajan mukaan alikersantti haukkui usein naista julkisesti mm. ”pilluämmäksi”. Iltavahvuuslaskennan yhteydessä alikersantti oli huutanut naiselle palvelustovereiden edessä ”turpa kiinni nainen”.

Alikersantti kiusasi naista myös kuuluttamalla tämän tupaa vapaa-ajalla toistuvasti päivystäjän luokse ilman syytä sekä hakkaamalla tuvan ovea öisin naisen herättämiseksi.

– Se oli silkkaa kiusantekoa. [Syytetty] rehenteli muille sillä, että hän oli saanut naisen itkemään, todistajana kuultu palvelustoveri kertoi oikeudessa.

Siviiliin jo päässyt alikersantti ei haasteesta huolimatta saapunut oikeudenkäyntiin, joten asia ratkaistiin häntä kuulematta.

Oikeus piti alikersantin käytöstä alaisiaan ja vertaisiaan kohtaan nöyryyttävänä, epäasiallisena ja jopa säädyttömänä.

Mies tuomittiin maksamaan 60 päiväsakkoa (1260 euroa) sekä todistelukustannukset. Asianomistajilla ei ollut korvausvaatimuksia.

Mies sai pitää sotilasarvonsa.

Jyväskylässä tapahtuneet sotilasrikosasiat ratkaistiin Hämeenlinnassa Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa, jonne Keski-Suomen sotilasasioiden käsittely on keskitetty. Todistajat ja asianomistajat osallistuivat oikeudenkäyntiin Jyväskylästä videoyhteyden kautta.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic