Lounais-Häme

Turun puukkoiskun selvitysryhmä suosittelee turvapaikkakäsittelyn nopeuttamista

Helsinki
14.06.2018, 13:58

Kotimaa

Turun puukkoiskua selvittäneen tutkintaryhmän mukaan radikalisoitumista ehkäisevä työ on Suomessa aliresursoitua ja hajanaisesti järjestettyä. Ryhmä antoi torstaina yhdeksän suositusta turvallisuuden parantamiseksi.
Ryhmä suosittelee muun muassa turvapaikkapäätösten ja niistä tehtyjen valitusten käsittelyn nopeuttamista. Nyt keskimääräinen kokonaiskäsittelyaika on 1,5 vuotta. Ryhmän mukaan käsittelyä pitäisi kiirehtiä, jos hakijan katsotaan olevan turvallisuusuhka.
– Nopeasti saatu kielteinen päätös on hakijalle usein parempi kuin pitkään kestävä epäselvä tilanne. Odottelun aikana sopeutuminen ja kotoutuminen vaikeutuvat, jolloin syntyy ääri-islamistisen radikalisoitumisen vaara, ryhmä sanoo tiedotteessa.
Ryhmän mukaan pitäisi myös pyrkiä kitkemään tilanteita, joissa tulija esiintyy väärällä nimellä ja iällä. Nyt todellista nuorempana esiintyminen on varsin yleistä. Myös Turun puukottaja esiintyi Suomessa väärällä nimellä ja todellista nuorempana.
Tutkintaryhmän johtaja Kai Valonen sanoi selvityksen luovutustilaisuudessa, että valheessa eläminen on ihmiselle kuormittavaa.
– Omanarvontuntonsa ja elämänsä suunnan menettäneet henkilöt ovat määrätietoisen ja taitavasti toteutetun väkivaltaisen ääri-islamistisen värväyksen ja aivopesun tavoiteltuja kohteita, ryhmä toteaa.

Lähipiirin huoli halutaan selvittää

Ryhmä toivoo myös neuvontapalvelun perustamista. Palvelussa muun muassa turvapaikanhakijoiden lähipiiri voisi kertoa huolensa ja kysyä neuvoa matalalla kynnyksellä.
– Jos henkilö radikalisoituu yksinään kotona, vastaanottokeskuksessa tai kaverinsa luona, sitä ei huomaa juuri kukaan muu kuin lähipiiri, Valonen totesi.
Selvityksen luovutustilaisuudessa todettiin, ettei kaikkia riskejä ole mahdollista kitkeä. Oikeusministeri Antti Häkkäsen mukaan avoimessa yhteiskunnassa voi tapahtua mitä vain, mutta riskien todennäköisyyttä voidaan pienentää.
Varsinais-Suomen käräjäoikeus antaa perjantaina tuomion Turun puukkoiskusta. Torstaina julkaistu selvitys ei liity oikeudenkäyntiin, vaan sen tavoitteena on yleisesti estää vastaavia tekoja ja minimoida niiden vahinkoja.
Turun puukkoiskussa viime vuoden elokuussa kuoli kaksi ihmistä ja loukkaantui kahdeksan.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic