Lounais-Häme

Turvaistuinratsioissa ilmeni huolestuttava ilmiö – Lain mukaan turvaistuinta pitää käyttää, kunnes lapsi on 135 senttiä pitkä

Lain mukaan lapselle täytyy käyttää turvaistuinta, kunnes hän on 135 senttiä pitkä. Selkä menosuuntaan, asennettavaa istuinta suositellaan käytettävän 3-vuotiaaksi asti. Arkistokuva Kuva: Markku Tanni
Lain mukaan lapselle täytyy käyttää turvaistuinta, kunnes hän on 135 senttiä pitkä. Selkä menosuuntaan asennettavaa istuinta suositellaan käytettävän 3-vuotiaaksi asti. Arkistokuva: Markku Tanni

Turvaistuimen käytöstä lipsutaan liian usein, varoittaa Liikenneturva.

Viime viikolla järjestetyissä turvaistuinratsioissa ilmeni erittäin huolestuttavia puutteita, vaikka valtaosa lapsista matkustikin asianmukaisesti.

Poliisi ja Liikenneturva kirjasivat ratsioissa tapauksia, joissa turvaistuimesta oli luovuttu liian aikaisin ja pieni lapsi matkusti vain auton turvavöissä, muutamassa tapauksessa ei edes niissä. Pienimpien lasten kohdalla korostui riski, että lapsi oli käännetty matkustamaan kasvot menosuuntaan aivan liian nuorena.

Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara tähdentää, että lapsen keho on huomattavasti hauraampi kuin aikuisen ja tarvitsee siksi parhaan suojan mahdollista törmäystä vastaan.

Turvaistuinratsioihin osui yhteensä liki 1  100 lasta.

 

Liikenneturvan suosituksen mukaan lapsen olisi hyvä matkustaa selkä menosuuntaan asennetussa turvaistuimessa ainakin kolmivuotiaaksi asti.

Lain mukaan lapsi tarvitsee turvaistuinta autossa matkustaessaan kunnes on 135 senttiä pitkä.

Istuinta kannattaa käyttää tämän jälkeenkin, kunnes istuimen pituus- ja painorajat tulevat täyteen. Turvavyöistuin on edelleen turvallisin valinta: turvavyö asettuu oikein, istuin suojaa lasta myös sivuilta ja istuimessa on pääntuki.

Laki sallii myös istuinkorokkeen käytön, jolloin lantiovyö asettuu koroketta käytettäessä oikeaan kohtaan.

 

Liikenneturvan video turvaistuimen käytöstä:

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic