Lounais-Häme

Turvallisuusfoorumi järjestäytyi Kanta-Hämeessä – Monissa maakunnissa toiminta on ollut käynnissä jo vuosia

Turvallisuusfoorumissa käsiteltiin turvallisuuteen liittyviä monen eri tahon näkökulmasta. Kanta-Hämeen erikoisuutena on ennaltaehkäisy ja terveyden edistäminen.
Foorumissa käsiteltiin turvallisuuteen liittyviä aiheita turvallisuuden, varautumisen, valmiuden ja hyvinvoinnin näkökulmasta. Kuva: Joel Maisalmi

Kanta-Hämeen turvallisuusfoorumi kokoontui ensimmäisen kerran tämän viikon tiistaina. Foorumissa käsiteltiin turvallisuuteen liittyviä aiheita turvallisuuden, varautumisen, valmiuden ja hyvinvoinnin näkökulmasta.

Kanta-Hämeessä erikoisuutena toiminnassa on se, että mukaan otettiin myös ennaltaehkäisevä hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen.

– Keskusteluissa nousivat esiin teemat arjen turvallisuudesta, nuorten pahoinvoinnista ja huumerikollisuudesta. Toisaalta Kanta-Hämeen maakunta- ja sote-uudistusta valmistelevassa Oma Hämeessä turvallisuusfoorumia suunnitellaan osaksi tulevan maakunnan toimintaa, sanoo maakuntajohtaja Anna-Mari Ahonen Hämeen liiton tiedotteessa.

Vaikka Etelä-Suomen aluehallintovirastolla on jo toiminnassa koko Etelä-Suomen kattava valmiustoimikunta, nähdään uusi maakunnallinen turvallisuusfoorumi tärkeänä.

AVI:n Pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueen johtaja Tommi Laurisen mukaan Turvallisuusfoorumin kautta voidaan esimerkiksi edistää riskiarvion jatkuvaa ylläpitoa, valmistella valmiusharjoituksia ja suunnitella koordinoidusti häiriötilanteiden viestintää.

– Maakunnan tasolla toimiessa ollaan lähempänä käytännön toimijoita ja tekemistä, Laurinen sanoo.

Turvallisuusfoorumin kokoonpanossa ovat edustettuina moninainen joukko: maakuntaliiton, maakunta- ja sote uudistuksen valmistelun, aluehallintoviraston, pelastuslaitoksen, erikoissairaanhoidon, poliisin, puolustusvoimien, ympäristöterveydenhuollon, rikosseuraamuslaitoksen, seurakuntien henkisen huollon, järjestötoiminnan, ely-keskuksen, huoltovarmuuden ja kuntien näkökulmat.

Turvallisuusfoorumi mahdollistaa yhteisen tilanneymmärryksen ja varmistaa, että kaikkialla varaudutaan tasalaatuisesti riskeihin.

– Myös ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin voidaan varautua, kun mukana on monenlaisia toimijoita. Tärkeää on myös laajoihin ja vakaviin häiriötilanteisiin varautuminen. Foorumi tukee sekä arjen turvallisuuteen että poikkeusoloihin varautumista, Laurinen summaa.

Oleellinen osa toimintaa tulee olemaan ajatusten, kokemusten ja toimivien mallien jakaminen.

– Turvallisuusfoorumi on arvokas keskusteluareena hyvien käytänteiden jakamiseen. Tätä kautta saadaan aikaan myös kustannustehokkuutta, Laurinen toteaa.

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic