Lounais-Häme

Turvallisuutta hirviaidoilla ja levennyksillä

Kakkostien parannustyöt etenevät Forssaa kohti. Tulevana kesänä töitä tehdään noin 15 kilometrin matkalla välillä Mullinkallio–Häiviä.
– Kilpailutusta ei ole vielä aloitettu, joten ei ole varmaa, päästäänkö Häiviän risteykseen saakka, projektipäällikkö Jukka Aro Uudenmaan ely-keskuksesta kertoo.
Kakkostien tämänkertaiseen parannukseen on varattu valtion vuoden 2017 talousarviossa 7,6 miljoonaa euroa. Rahoituksella saadaan jatkettua Mullinkalliolle päättyvää riista-aitaa, levennetään tietä, loivennetaan piennarta, lisätään tiekaiteita ja tehdään liittymäjärjestelyjä. Kaikki toimet tähtäävät turvallisuuden parantamiseen.
Tie levenee kauttaaltaan kahdella metrillä, metrin molemmilta puolilta. Ajokaistat eivät levene, sillä lisätila tulee tien reuna-alueille.
– Levennyksen ansiosta nopeusrajoituksia saadaan nostettua sataan kilometriin, Aro toteaa.
Turvallisuutta lisää myös pientareiden loivennus.
– Tieltä suistuvat autot pysyvät jatkossa varmemmin neljällä renkaalla, kun piennar ei ole jyrkkä ja syvä. Samassa yhteydessä louhitaan jonkin verran kalliokohtia pois, Aro kertoo.
Työt aloitetaan touko–kesäkuussa mutta luultavimmin aloitus menee kesäkuun puolelle, koska urakkakilpailutusta vasta käynnistellään.
Aro arvioi, ettei kunnostusta saada täysin toteutettua tämän vuoden puolella ja töitä siirtynee jonkin verran ensi keväälle.
Liikenteelle aiheutuvat häiriöt jäävät sen sijaan varsin vähäisiksi.
– Töitä tehdään pääosin tien ulkopuolella, ja ainakaan Loukku–Mullinkallion kunnostuksessa jonoja ei päässyt juurikaan syntymään. Mutta toki jonkinnäköistä häiriötä syntyy aina, kun rakennetaan.
Entäpä jatko? Vielä vuosi sitten kansanedustajamme pitivät liki kakkostien kallioon hakattuna, että tälle vuodelle rahoitusta saataisiin 12 miljoonaa euroa. Humppilan osuus ei kuitenkaan mahtunut budjettiin.
Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) toteaakin kakkostien kunnostuksen etenevän tuskastuttavan hitaasti.
– Politiikassa minua häiritsee tällä hetkellä se, että vahvoja vahvistetaan. Tilanne pysyy samana, oli hallituksessa mikä puolue tahansa, Anttila kritisoi.
Anttilan mukaan pienten seutukuntien edunvalvonnan eteen joudutaan tekemään yhä enemmän töitä. Tällä hetkellä paikalliset edunvalvojat neuvottelevat liikenneministeriön kanssa kakkostien Humppilan pätkän parantamisesta.
– Aikatauluista en puhu, sillä se vain sotkisi keskeneräisiä asioita, Anttila sanoo. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic