Lounais-Häme

Turvalonkeroita isolla sydämellä

Forssa
Mustekaloja. Keltaisia, sinisiä, punaisia. Kehitysvammaisten sosiaalisen työtoiminnan Kädet käyttöön -ryhmässä käy vilske. Tekeillä on turvalonkeroita keskosille. Valmiina on jo monta kymmentä.
– Näitä on kiva tehdä. Ensin olin vähän ihmeissäni, mutta kun näin, mihin nämä menevät, innostuin. Haluaisin tehdä isommankin, Sini Nieminen sanoo.
Turvalonkero on sairaalahoidossa olevalle keskoselle tarkoitettu pieni virkattu mustekala. Sen lonkerot tarjoavat turvallista tarttumapintaa vauvalle, joka saattaa muuten repiä hoitoletkuja. Alkujaan  Yle Porin lanseeraama turvalonkerokampanja on innostanut käsityöharrastajia ympäri maan. Forssassa haasteen nappasi ensimmäisenä Aktiivi.
Aktiivin turvalonkerot matkaavat maanantaina Kanta-Hämeen keskussairaalan vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastolle. 
– Kovasti täällä jo odotellaan. Olemme jo saaneet muutaman mallikappaleen, ja niistä on hyviä kokemuksia. Turvalonkeroita voidaan antaa keskosten lisäksi myös isommille, koneissa tai letkuissa oleville vauvoille, sairaanhoitaja Paula Salo sanoo.
Vauvoja osastolla on yhdestä kymmeneen. Etenkin jatkohoidossa olevat keskoset voivat viipyä pitkäänkin.
Turvalonkeroidean takana on helsinkiläinen pikkukeskosen äiti Annika Pakkanen. 
– Kun vauva on tehohoidossa, on vähän asioita, joita hänelle voi antaa. Tämä oli yksi niistä. Esikoisemme Kerttu syntyi raskausviikolla 24 ja oli hoidossa vastasyntyneiden teho-osastolla Helsingissä. Vietin paljon aikaa keskoskaapin vieressä käsitöitä tehden. Kertun omahoitaja oli nähnyt mustekaloja Kööpenhaminassa ja vinkkasi, että voisin tehdä sellaisen. Siitä se idea lähti. Tein Kertulle ensin vihreän Simon. Oli helpompi lähteä iltaisin osastolta ja jättää oma pieni sinne hoitoon, kun viereen sai jättää jotain omaa, Pakkanen kertoo.
Pakkasen käsityö muuttui surutyöksi Kertun menehtyessä kahden kuukauden iässä. Hän halusi kuitenkin viedä turvalonkeroideaa eteenpäin.
– Koin, että esikoisemme tarina jatkuu näiden kautta. Se, että voi auttaa muita samassa tilanteessa olevia, lohdutti. Mustekalat tuovat myös inhimillisyyttä, väriä ja iloa sairaalamaailmaan, hän sanoo.
Aktiivissa turvalonkeroita on virkattu vajaan kuukauden ajan. Turvalonkerot tuovat iloa myös kehitysvammaisille. 
– Työ on helppo jakaa osiin, jolloin kaikki voivat osallistua. Yksi tekee mustekalan, toinen voi täyttää. Sairaalassa valmiit lonkerot desinfioidaan, työllisyydenhoidon päällikkö Suvi Aaltonen kertoo.
Aktiivissa uskotaan käsityön voimaan.
– Käsityöt kuntouttavat ja ylläpitävät kädentaitoja. Myös keskittymiskykyä vaaditaan, ja lopputulos tuo onnistumisen iloa, Aaltonen sanoo.
Käsityökampanjaan aktiivilaiset osallistuvat ensimmäistä kertaa. 
– Kaikki ovat olleet todella innoissaan. Tämä on hienoa. Tekijät tietävät, että näillä on iloa ja merkitystä, työnohjaaja Teresa Norri sanoo.
Aktiivilaiset haastavatkin kaikki forssalaiset mukaan turvalonkerotalkoisiin. Valmiit turvalonkerot voi tuoda työkeskus Sigridiin Kehräämölle. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti