Lounais-Häme Forssa

Turve väistyy puunpolton tieltä Kiimassuon voimalaitoksella – Nevel aikoo nostaa uusiutuvan energian osuuden nopeaa tahtia 75 prosenttiin

Kiimassuon voimalaitos vähentää turpeen käyttöä ja alkaa kaukolämmön tuotannossaan painottaa uusiutuvaa energiaa eli puuperäistä poltettavaa.
Kimmassuon voimalaitos on edistyksellinen. KUVA: Lassi Puhtimäki

Vapo-konserniin kuuluva Nevel oy on asettanut kaikessa energiantuotannossaan tavoitteeksi nostaa uusiutuvan energian osuus nykyisestä noin 60 prosentista 75 prosenttiin ensi vuoden loppuun mennessä. Viime vuonna perustettu Nevel toimittaa teollisuudelle ja kunnille infrastruktuuriratkaisuja ja operoi kaukolämpöverkkoja.

Forssan iso voimalaitos on Nevelin kruununjalokivi Suomessa. Niin ikään Forssan 80-kilometrinen kaukolämpöverkko on yhtiön suurin. Jokioisille yltävässä kaukolämpöverkossa on omakotitaloja, taloyhtiöitä, teollisuuslaitoksia ja muita kiinteistöjä kaikkiaan yli 600.

Forssan voimalaitos käy yli 90-prosenttisesti kotimaisella polttoaineella. Laitos on käyttänyt enimmäkseen jyrsinpolttoturvetta ja alle puolet uusiutuvaa polttoainetta kuten metsähaketta ja pellettiä, mutta osuudet on nyt tarkoitus kääntää toisinpäin.

– Jyrsinpolttoturpeen käyttö laskee Forssassa merkittävästi ja uusiutuvan energian määrä tulee merkittävästi nousemaan, lupaa Nevelin toimitusjohtaja Markus Hassinen.

Lue lisää: Vapo yhdisti Suomen, Ruotsin ja Norjan kaukolämpönsä Neveliksi.

Forssan laitos suht valmis

Uusiutuvan energian 75 prosentin tavoite on Hassisen mukaan saavutettavissa puolentoista vuoden aikana aktiivisella työllä.

Tavoite jakautuu eri laitosten kesken ja on kiinni niiden teknologisista ratkaisuista. Laitoskohtaisia teknisiä rajoituksia voi parantaa mm. investoinnein.

– Kyse on siitä, miten sitä teknologiaa kyetään muokkaamaan milläkin aikajänteellä niin, että muutos kohti uusiutuvaa energiaa on mahdollinen, Hassinen toteaa.

– Myös Forssassa pyrimme nostamaan uusiutuvan energian osuutta niin korkealle, kuin se on mahdollista huomioiden nämä tekniset rajoitukset mutta myös markkinatilanteen tulevana talvena ja keväällä.

– Näemme, että Forssan nykyteknologialla pääsemme erittäin pitkälle uusiutuvien osuuden lisäämisessä jo ilman merkittäviä muutoksia.

Nevelin ”suurin ja kaunein” Forssan laitos edustaa Hassisen mukaan hyvää suomalaista leijupetitekniikkaa. Forssassa on yleensä tavattu ottaa ensimmäisenä käyttöön uudet sovellukset ja investoinnit.

Kiimassuolla on takavuosina poltettu myös erilaisia kierrätyspolttoaineita.

Kiimassuon voimalaitos on Nevelin suurin ja kaunein. Jyrsinpolttoturpeen sijaan voimalaitos aikoo panostaa puuperäisten jakeiden polttoon. KUVA: Lassi Puhtimäki

Kohti hiilineutraaliutta

Uusiutuvan energian lisääminen on osa Nevelin päästövähennyspolkua ja tukee Suomen tavoitetta hiilineutraaliudesta. Suomessa uusiutuvan energian lisäys leikkaa Nevelin ja sen asiakkaiden hiilidioksidipäästöjä noin 160 000 tonnia seuraavana kahtena vuonna.

– Näemme, että meidän asiakkaamme, energiankäyttäjät arvostavat sitä, että he saavat enemmän uusiutuvaa energiaa. Meidän täytyy tavoitella ja löytää reittejä kohti hiilidioksidineutraalia toimintaa ja haluamme tehdä sitä yhdessä asiakkaidemme kanssa. Tämä on keskeinen osa Nevelin strategiaa, Hassinen sanoo.

Nevelillä on Suomessa, Ruotsissa ja Virossa kaikkiaan yli 150 energiantuotantolaitosta ja 40 kaukolämpöverkkoa. Yhtiö yhdistää ilmastotavoitteiden toteuttamisessaan paikallisia kiertotalouden ekosysteemejä, teollisuuden suljettuja kiertoja ja koneälyä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic