Lounais-Häme

Tusk Puolan 100-vuotisjuhlissa: Antakaa meille anteeksi, Puola

Varsova
11.11.2018, 21:36

Ulkomaat

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk, Puolan entinen pääministeri, oli ainoa korkean tahon EU-johtaja paikalla kun Puola vietti itsenäistymisensä 100-vuotispäivää.
Muut EU-maat eivät myöskään olleet lähettäneet paikalle korkea-arvoisia delegaatioita, tilanne joka kuvastaa Puolan kasvavaa eristäneisyyttä unionissa. Ulkomaisten arvovieraiden poissaolon syynä ei pidetä pelkästään samaan aikaan osuvia Pariisin tilaisuuksia.
– Ulkomaisten delegaatioiden poissaolo on seurausta Laki ja oikeus- puolueen käytöksestä Euroopassa. Kukaan ei halua tulla tänne enää, poliittinen tutkija Stanislaw Mocek sanoi AFP:lle.
Puola on joutunut EU:ssa yhä enemmän eristyksiin sen jälkeen kun Laki ja oikeus -puolue (PiS) vuonna 2015 nousi valtaan. Hallitus on ajanut läpi lakeja, joiden EU on varoittanut uhkaavan tuomioistuinjärjestelmän riippumattomuutta, laillisuusperiaatetta ja oikeusturvaa ja viime kädessä demokratiaa.

Tusk vetosi Puolan yhtenäisyyden puolesta

– Tiedän, että me puolalaiset kiistelemme päivittäin siitä, miltä valtiomme tulisi näyttää, kiistelemme maamme tulevaisuudesta, ja tiedän, että joskus kiistelemme liian kiivaasti. Antakaa meille anteeksi, Puola, Tusk sanoi puheessaan, jossa hän vetosi puolalaisten yhtenäisyyden puolesta.
Tusk vertasi Laki ja oikeus -puoluetta moderniin bolshevismiin, joka on tuhottava. Hän myös toisti varoituksensa, että puolue voi vahingossa antaa alkusysäyksen ”polexitille”, Puolan erolle EU:sta, vaikka EU onkin suosittu puolalaisten parissa ja Laki ja oikeus -puolueen puheenjohtaja Jaroslaw Kaczynski on sanonut, ettei puolueella ole mitään suunnitelmia ajaa EU-eroa.
Kaczynskin katsotaan olevan Puolan de facto vahva mies ja olleen avainasemassa päättämässä maan sisä- ja ulkopolitiikasta. Kaczynski ja Tusk ovat arkkivihollisia.
Tuskin uskotaan valmistelevan itselleen paikkaa Puolan seuraavissa presidentinvaaleissa.

Noin 200 000 ihmistä marssimassa

Varsovassa noin 200 000 ihmistä osallistui itsenäisyyden satavuotisjuhlan marsseihin sunnuntaina. Valtion sotilasparaati ja äärioikeistoryhmien järjestämä marssi alkoivat samaan aikaan ja kulkivat samaa reittiä.
Viime vuonna itsenäisyyspäivän marssi sai osakseen kansainvälistä kritiikkiä, kun osa osallistujista kantoi rasistisia ja maahanmuuttovastaisia kylttejä. Tänä vuonna selkeästi rasistisia viestejä ei ollut näkyvästi esillä, mutta äärioikeistoryhmät kantoivat omia logojaan ja ilmaisivat EU-vastaisuuttaan.
Alun perin kaupunginjohtaja kielsi äärioikeiston marssin, mutta ryhmät veivät kiellon oikeuteen ja voittivat. Presidentti Andrzej Duda ja pääministeri Mateusz Morawiecki päättivät vasta keskiviikkona sotilasparaatin järjestämisestä, jotta äärioikeisto ei veisi itsenäisyysjuhlan huomiota.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic