Lounais-Häme

Tutkija odottaa yhä uusia ehdokkaita vihreiden puheenjohtajakisaan - ”Kevät näyttää, miten oikeaan tai väärään valinta meni”

Helsinki
31.10.2018, 15:11

Kotimaa

Erikoistutkija Jenni Karimäki Eduskuntatutkimuksen keskuksesta on yllättynyt, että vihreille on toistaiseksi tiedossa vasta yksi puheenjohtajaehdokas. Hän uskoo, että ehdokkaita tulee vielä lisää.
– En kyllä osannut odottaa tällaista tilannetta. Viime viikolla ajattelin, että viikonloppuna tai viimeistään maanantaina saadaan selville, mistä ehdokasjoukosta valinta tehdään, hän kuvaa STT:lle.
Toistaiseksi ainoa ehdokas on kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto. Etukäteen vahvoina ehdokkaina pidetyistä enää kansanedustajien Pekka Haavisto ja Emma Kari aikeet ovat pimennossa.
Näistä kolmesta aiemminkin puolueen johdossa ollut Haavisto edustaisi konkarijoukkoa ja Kari tuoretta kasvoa. Kokenut, mutta ilman puheenjohtaja- ja ministerikokemusta oleva Alanko-Kahiluoto sijoittuu tähän väliin, Karimäki kuvaa.
Vihreät valitsevat ensi lauantaina uuden puheenjohtajan tehtävästä vetäytyneen Touko Aallon tilalle.

Poikkeuksellinen tilanne

Karimäki arvioi, että vihreiden sisällä käydään nyt kiihkeää ja kiivastakin keskustelua siitä, valitaanko nyt vain ”pätkäpuheenjohtaja” ensi kesän puoluekokoukseen asti vai henkilö, jonka toivotaan olevan käytettävissä tehtävään myös puoluekokouksen jälkeen.
Hän pitäisi haastavana, jos ”pätkäpuheenjohtajaksi” valittu olisi vaalien jälkeen hallitusneuvotteluissa ja sopimassa salkkujaosta, mutta ei olisi itse valmis jatkamaan puolueen johdossa. Vihreät tuskin haluavat myöskään tilannetta, jossa puolue menisi hallitukseen, mutta puheenjohtaja ei olisi ministerinä.
Hallitusratkaisut tehtäneen ennen vihreiden puoluekokousta, sillä eduskuntavaalit ovat huhtikuun puolivälissä ja puoluekokous on määrä järjestää kesäkuun puolivälissä.
Karimäki muistuttaa tilanteen poikkeuksellisuudesta.
– Valitsevat vihreät miten tahansa, kevät näyttää, miten oikeaan tai väärään valinta meni.

Ymmärrettäviä kieltäytymisiä

Karimäki pitää ymmärrettävänä, että valtakunnan tasolla vähemmän tunnetut vihreät eivät ole innostuneet ajatuksesta joutua vetämään vaalikampanjaa puheenjohtajana. Urakka voisi olla riski poliittisen uran alkutaipaleella olevalle.
– Varsinkin tappio helposti henkilöidään puheenjohtajaan.
Myöskään konkarivihreä Ville Niinistö ei ole ehdolla tehtävään. Karimäen mukaan tätä ratkaisua yllättävämpää oli, että Niinistö kertoi samalla jättävänsä eduskunnan.
Useamman ehdokkaan mukaantuloa puoltaisi se, että järjestödemokratia on vihreille niin tärkeä asia. Karimäki kuitenkin toppuuttelee tulkitsemasta yksiselitteisen kielteiseksi tilannetta, jossa Alanko-Kahiluodon rinnalle ei ilmaannu lisää ehdokkaita.
– Jos ketään muita ei tule, toki se kertoo siitä, että häntä pidetään varteenotettavana ja pätevänä hoitamaan tehtävää.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic