Lounais-Häme

Tutkija: Trumpin kyky ja halu puolustaa läntistä demokratiaa yhä kyseenalaisempaa

Helsinki
17.07.2018, 14:50

Ulkomaat

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin lausunnot Venäjän presidentin Vladimir Putinin rinnalla herättävät huolia myös Euroopassa. Helsingin tapaaminen asettaa Trumpin kyvyn ja halun puolustaa läntistä demokratiaa yhä kyseenalaisemmaksi, arvioi transatlanttisiin suhteisiin ja EU:n ulkopolitiikkaan erikoistunut tutkija Paul Ivan EPC-tutkimuslaitoksesta.
Ivan viittaa Trumpin kommentteihin Venäjän väitetystä sekaantumisesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Trump sanoi tiedotustilaisuudessa Putinin rinnalla, ettei ole syytä uskoa Venäjän sekaantuneen vaaleihin, koska Putin itse vahvasti sanoi niin. Yhdysvalloissa kommenteista nousi raju myrsky, sillä Trumpin tulkittiin asettuneen Venäjän puolelle amerikkalaisia tiedusteluelimiä vastaan. Tiedotustilaisuudessa Trump ei vastannut suoraan kysymykseen siitä, kumpaa hän uskoo enemmän. Hän asetti kuitenkin Putinin sanan vähintään yhtä luotettavaksi kuin omien tiedusteluviranomaistensa lausunnot.
– Se oli hämmästyttävää. En muista koskaan kuulleeni tällaista Yhdysvaltain presidentiltä. Totta kai se kasvattaa huolia ja kysymyksiä hänestä myös tällä puolen Atlanttia, Ivan sanoo STT:lle.
Ivanin mukaan Trumpilla olisi ollut tilaisuus lähettää Helsingistä vahva viesti kansainväliselle yleisölle siitä, että hän puolustaa läntistä demokratiaa.
– Hän menetti sen tilaisuuden kertakaikkisesti. Se vähentää Yhdysvaltain vaikutusvaltaa ja heidän uskottavuuttaan poliittisena toimijana.

”Nyt on hyvä hetki keskittyä itseemme”

Trump on toistuvasti arvostellut läntisiä kumppaneitaan ja luonnehtinut muun muassa EU:ta Yhdysvaltain vastustajaksi. Myös Putinin tapaamisen jälkeen Trumpin odotettiin lausuvan jotain arvaamatonta, mutta Ivanin mielestä hän onnistui silti yllättämään kommenteillaan.
Ivan huomauttaa, että Ukrainan kriisin jälkeen Yhdysvallat on ollut se, joka on reagoinut Eurooppaa vahvemmin Venäjän toimiin.
– Olemme tottuneet näkemään enemmän eroja ja epäselvempiä kantoja Euroopan maissa.
Euroopan näkökulmasta Helsingin tapaaminen tärkein anti on Ivanin mielestä se, että EU:n tulisi toimia yhä tiiviimmin yhdessä. Muun muassa Saksassa on korostettu jo pidempään, että Eurooppa ei voi enää laskea Yhdysvaltain varaan samaan tapaan kuin ennen.
– Mielestäni nyt on hyvä hetki keskittyä itseemme, Ivan summaa.

”Tapaamisen lyttääminen USA:ssa sitoo Trumpin käsiä”

Tapaaminen Putinin kanssa ja siitä seuranneet reaktiot Yhdysvalloissa sitovat Trumpin käsiä Venäjä-politiikan suhteen, arvioi Ulkopoliittisen instituutin (Upi) ohjelmajohtaja Mika Aaltola.
– Reaktiot ovat olleet hyvin tuomitsevia, ja kokousta on pidetty fiaskona. Selkeästi yhdysvaltalaisittain kokous oli aika epäonnistunut, ja se antoi Trumpille itse asiassa enemmän pidäkkeitä Venäjä-politiikan suhteen. Voisi sanoa, että tämä reaktio laskee kokouksen tuloksien onnistumismahdollisuuksia. Jos tästä kokouksesta seuraa neuvotteluprosesseja, Yhdysvaltojen asenne tulee olemaan tiukempi kuin muuten, Aaltola sanoi STT:lle.
– Eli Trump tavallaan otti ison poliittisen riskin, ja nyt nämä riskit toteutuvat hänelle.
Aaltolan mukaan tilanne on kiusallinen myös Putinille, joka koki neuvottelunsa Trumpin kanssa onnistuneiksi. Jyrkkä tuominta Yhdysvalloissa laskee koko kokouksen arvoa.
Yhdysvalloissa Trumpia ovat kritisoineet demokraattien lisäksi myös monet hänen oman puolueensa republikaanien huomattavat jäsenet. Tällä asetelmalla on sisäpoliittisia seurauksia.
– Jos Trump on kuvitellut, että hänellä on vapaammat kädet vaikeuttaa tätä tutkintaa, joka viime kädessä kohdistuu häneen ja hänen valintaansa presidentiksi, niin nyt tästä vaikeuttamisesta tulee vaikeampaa.
Aaltola uskoo, että Venäjä-tutkintaa johtava erikoissyyttäjä Robert Mueller saa tukea kongressissa ja että hänen vastaiset projektinsa ovat hankalampia. On jopa mahdollista, että kongressissa hyväksytään tutkintaa suojeleva laki.

Putinin laskelmat eivät täysin onnistuneet

Sekä Trump että Putin antoivat tapaamisensa jälkeen Fox Newsille haastattelut, joissa he Aaltolan mielestä lähinnä toistelivat kantojaan. Se ei hiljentänyt kritiikin aaltoa Yhdysvalloissa.
– Tämän tarinan opetus on, että demokraattisiin vaaleihin vaikuttaminen voi onnistua operaationa, mutta sitten jälkeenpäin se tuottaa isoja ongelmia. Demokratiat ovat aika monimutkaisia olioita. Saattaa olla, että Putinin laskelmat tässä suhteessa eivät ole olleet täysin onnistuneita, vaikka tämä itse häirintä onnistuikin jopa ylitse tavoitteidensa.
Aaltolan mukaan Putinille oli voitto pelkästään se, että Yhdysvaltain presidentti suostui tapaamaan hänet. Tapaamisen onnistumista voidaan kuitenkin punnita monesta näkökulmasta, joita ovat myös Euroopan ja Suomen näkökulmat.
– Suomen näkökulmasta on hyvin tärkeää, että suurvallat edes yrittävät päästä samalle kartalle. Siihen on tullut nyt vähän uusia esteitä.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic