Lounais-Häme

Tutkijat: Merkelille ei ole selkeää seuraajasuosikkia - CDU:n sisällä on paljon uudistushaluja

Helsinki
29.10.2018, 18:30

Ulkomaat

CDU-puolueensa johdosta väistyvälle Saksan liittokanslerille Angela Merkelille ei ole selkeää ennakkosuosikkia seuraajaksi, arvioivat tutkija Tuomas Iso-Markku ja johtaja Teija Tiilikainen Ulkopoliittisesta instituutista. Tähän asti oletus oli ollut, että Merkel jatkaisi tehtävässä.
– Nyt tilanne on sellainen, ettei kukaan ole onnistunut profiloitumaan tulevana puheenjohtajana ja liittokansleriehdokkaana, Iso-Markku sanoo STT:lle.
Iso-Markun mukaan CDU:n sisällä on kovia uudistuspaineita. Esimerkiksi CDU:n ja sisarpuolue CSU:n yhteinen liittopäiväryhmä näpäytti Merkeliä runsas kuukausi sitten valitsemalla johtajakseen melko tuntemattoman Ralph Brinkhausin Merkelin suosikin Volker Kauderin ohitse.
Merkel ei itse halunnut ottaa kantaa siihen, kuka tulisi valita hänen seuraajakseen. Vaikka CDU:n pääsihteeriä Annegret Kramp-Karrenbaueria on pidetty Merkelin suosikkina, hänkään ei varsinaisesti edusta vanhaa valtaa. Kovimpien Merkel-kriitikkojen johtohahmona on toiminut terveysministeri Jens Spahn.
Iso-Markku ei pidä todennäköisenä, että Euroopan talouskurin takuumies, nykyinen liittopäivien puhemies Wolfgang Schäuble lähtisi kisaan. 76-vuotiaalla Schäublella alkaa ikä painaa, ja hän on suhtautunut penseästi vastuutehtäviin puolueen sisällä.
– Ja jos halutaan uudistusta, Schäuble ei olisi varteenotettava vaihtoehto.

Merkelin asema oli jo heikentynyt

Iso-Markun mukaan ilmoitus väistymisestä saattaa heikentää Merkelin asemaa ulkopolitiikassa. Näin on jo käynytkin Merkelin sisäpoliittisen aseman heikennyttyä.
– Merkelin henkilöön liittyvä vaikutusvalta on vähentynyt, mutta Saksa on silti EU:n merkittävin jäsenmaa Ranskan ohella.
Tiilikaisen mukaan usein on sanottu, että Eurooppa odottaa Merkeliltä enemmän kuin Saksa.
– Kansainvälinen tuki voi kantaa häntä jonkin verran, Tiilikainen arvioi.
Merkelin tuleva asema liittokanslerina riippuu lopulta siitä, miten hänen puolueensa ja sen tuleva puheenjohtaja suhtautuvat tilanteeseen.
Mitään takeita ei tosin ole siitä, että Merkel saa toimia liittokanslerina kautensa loppuun, sillä hänen hallituksensa natisee liitoksistaan. Sekä CDU:n että hallituskumppani sosiaalidemokraattien piirissä on kovia paineita saada hallitusyhteistyöllä konkreettisia tuloksia. SPD on jo päättänyt tarkastella hallituksen jatkoedellytyksiä kauden puolivälissä.
– Pidän mahdollisena, että hallitus kaatuu ennen kautensa loppua, Iso-Markku sanoo.

EU tarvitsisi vahvaa Saksaa

Hallituskriisi ja CDU:n johtajakisa osuvat EU:n kannalta hankalaan paikkaan, sillä lähiaikoina pitäisi tehdä suuria päätöksiä muun muassa brexitistä. Tiilikaisen mukaan vahva Saksa olisi tässä tilanteessa EU:n etu. Hän pitää kuitenkin todennäköisenä, että lyhyellä aikavälillä Saksan rooli EU:ssa voi pienentyä.
Hänen mukaansa Merkelin ja Ranskan presidentin Emmanuel Macronin sisäpoliittiset vaikeudet ovat jo nyt hankaloittaneet maiden yhteistyötä Eurooppa-politiikassa. Spekulaatiot Saksan pitkästä linjasta olivat jo kasvaneet, ja nyt ne ovat kiivastuneet.
– Saksan huomio on tällä hetkellä sisäisissä asioissa ja hallituksen toimintakyvyn ylläpitämisessä.
Tiilikainen kuitenkin huomauttaa, että Saksan oma politiikka on paljolti riippuvainen EU:sta, joten sillä ei ole edes mahdollisuutta eristäytyä.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic