Lounais-Häme

Tutkimus: Äidin runsas kalansyönti hyväksi sikiön aivoille

Lapsen aivot kehittyvät eniten ensimmäisten elinvuosien aikana.
Rasvaisen kalan syöminen usein voi raskauden aikana olla lapsen kehitykselle hyväksi.

Uuden tutkimuksen mukaan rasvaisen kalan syöminen säännöllisesti raskauden aikana voi parantaa syntymättömän lapsen näkökyvyn ja aivotoiminnan kehitystä. Turun yliopiston ja Turun yliopistollisen keskussairaalan tutkimus julkaistiin Pediatric Research -lehdessä.

Pitkäketjuiset monityydyttymättömät rasvahapot edistävät näkökyvyn ja erityisesti verkkokalvon kannalta keskeisten hermosolujen muotoutumista. Nämä rasvahapot ovat olennaisia myös hermosolujen välisessä viestinvaihdossa tärkeiden synapsien muodostumisessa.

– Sikiöt ja pikkulapset saavat näitä aivojen kehityksen kannalta arvokkaita rasvahappoja pääasiallisesti äidin raskauden- ja imetyksenaikaisesta ruokavaliosta. Lapsen aivot kehittyvät eniten ensimmäisten elinvuosien aikana, joten varhainen rasvahappojen saanti on tärkeää, kertoo Turun yliopiston biolääketieteen laitoksen dosentti Kirsi Laitinen.

Tutkimuksessa äidit pitivät säännöllisesti ruokapäiväkirjaa, jotka analysoitiin. Lisäksi tutkijat mittasivat rasvahappojen määrän äitien veren seerumissa ja lasten veren seerumin rasvahappopitoisuuden kuukauden iässä.

Lasten näkökyky mitattiin kaksivuotiaana. Tulokset osoittivat, että lapset, joiden äidit söivät viikon aikana kalaa kolme kertaa tai useammin raskauden viimeisen kolmanneksen aikana, pärjäsivät näkötesteissä paremmin kuin lapset, joiden äidit söivät korkeintaan kaksi annosta tai ei lainkaan kalaa.

– Tutkimustulokset viittaisivat siihen, että raskaana olevan naisen säännöllinen kalansyönti on hyväksi syntymättömän lapsen kehitykselle, Laitinen kertoo.

– Tämä saattaa olla kalan sisältämien pitkäketjuisten monityydyttymättömien rasvahappojen ansiota, mutta myös muilla kehitykselle tärkeillä ravintoaineilla, kuten D- ja E-vitamiinilla, voi olla osuutta asiaan.

Laitisen mukaan tutkimustuloksia tulisi hyödyntää odottavien äitien ruokavalio-ohjauksessa. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic