Lounais-Häme

Tutkimus: Fitnessurheilu pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä

Fitnesskilpailijoita seurattiin kolmesta neljään kuukautta ennen kisaan tähtäävää dieettiä, kilpailun jälkeisenä aamuna ja 3–4 kuukauden mittaisen palautumisjakson aikana.
Tutkijoiden mukaan fitnessurheilijoiden suotuisia tuloksia näyttävät selittävän erot henkilöiden kehonkoostumuksessa ja erityisesti rasvamassan määrässä. Arkistokuvassa bikinifitness-kilpailija Clarissa Pajukoski. Kuva: Tapio Tuomela
Tutkijoiden mukaan fitnessurheilijoiden suotuisia tuloksia näyttävät selittävän erot henkilöiden kehonkoostumuksessa ja erityisesti rasvamassan määrässä. Arkistokuvassa bikinifitness-kilpailija Clarissa Pajukoski. Kuva: Tapio Tuomela

Fitnessurheilu ja siihen liittyvä merkittävä painonpudotus pienentävät sydän- ja verisuonitautien riskiä, valottaa Jyväskylän yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuore tutkimus.

Tutkimuksessa seurattiin fitnesskilpailijoita kolmesta neljään kuukautta ennen kisaan tähtäävää dieettiä, kilpailun jälkeisenä aamuna ja 3–4 kuukauden mittaisen palautumisjakson aikana. Heitä verrattiin samanikäisistä ja -painoisista naisista kohdistuvaan kontrolliryhmään, joka ei pudottanut painoaan, sekä THL:n aineistoon ikä- ja painoryhmän naisista.

–  Havaitsimme, että samanikäisiin ja -painoisiin naisiin verrattuna sydän- ja verisuonitautien riskitekijät olivat fitnessurheilijoilla pienemmät jo ennen merkittävää painonpudotusta. Nämä tekijät parantuivat entisestään painonpudotuksen ja siihen liittyvän rasvan lähdön seurauksena, kertovat Jyväskylän yliopiston akatemiatutkija ja apulaisprofessori Juha Hulmi ja aineistosta väitöskirjaa Helsingin yliopistoon tekevä lääketieteen kandidaatti Heikki Sarin tiedotteessa.

Lue myös:  Forssalainen Clarissa Pajukoski ei arastele vaan ottaa yleisönsä – “Pidän siitä, että tässä lajissa saa olla naisellinen”

Tutkijoiden mukaan fitnessurheilijoiden suotuisia tuloksia näyttävät selittävän erot henkilöiden kehonkoostumuksessa ja erityisesti rasvamassan määrässä.

Tutkimus selvitti koehenkilöiden aineenvaihduntaa verinäytteistä. Suuri osa dieetin aiheuttamista muutoksista palautui lähtötasolle, kun syömisen määrä lisääntyi ja liikunnan määrä väheni fitnesskisan jälkeen.

–  Keskivartalorasvan määrän vaihtelu ennusti parhaiten näitä muutoksia. Tutkimus antoi lisänäyttöä keskivartalorasvan merkittävästä roolista sydän- ja verisuonitautien riskitekijänä, Hulmi ja Sarin toteavat.

Tutkimuksen valossa fitnessurheilun harrastaminen ei siis näytä lisäävän sydän- ja verisuonitekijöiden riskitekijöitä, vaan jopa vähentää niitä.

 

Asiasanat

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic