Lounais-Häme

Tutkimus: Huoli koulujen sisäilmaongelmista lisäsi oireiden raportointia

Lasten vanhempien tietoisuus ja huoli koulurakennuksen mahdollisista sisäilmaongelmista lisäsi oireiden raportointia sisäilmakyselyissä. Labradorinnoutaja Doora työskentelee homekoirana. Arkistokuva: Pekka Rautiainen

Lasten vanhempien tietoisuus ja huoli koulurakennuksen mahdollisista sisäilmaongelmista lisäsi oireiden raportointia sisäilmakyselyissä, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Helsingin yliopiston tutkimuksesta.

–  Se, että jonkin tekijän haitallisuuteen liittyvät pelot ja käsitykset voivat aiheuttaa oireita, on ollut tiedossa jo pitkään. Nyt asiaa on tutkittu sisäilmaongelmiin liittyen, sanoo professori Marko Elovainio tiedotteessa.

Tutkimuksen katsotaankin vahvistavan käsitystä siitä, että sisäilmakyselyissä raportoitua oireilua ei voi käyttää suoraan rakennuksen sisäilman epäpuhtauksien mittarina.

Professori Juha Pekkanen arvioi, että havainnoista huolimatta laadukas sisäilmakysely on hyvä työkalu ongelmatilanteiden ratkaisussa.

Hänen mukaansa kyselyillä tuotetaan arvokasta lisätietoa käyttäjien kokemuksista, mutta korjauspäätösten pitää ensisijaisesti perustua tietoon rakennusten kunnosta.

Tutkijat muistuttavat, että oireiluun voivat ympäristön ohella vaikuttaa monet yksilölliset ja yhteisölliset tekijät. Yksilön terveydentilan selvittäminen on lääkärin tehtävä.

–  Lapsen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että erityisesti vaikeiden ja pitkäkestoisten oireiden taustalla olevia syitä selvitetään lääkärin vastaanotolla ja niihin etsitään apua. Oireilua aiheuttavat monet tekijät, mutta taustalla voi myös olla joku sairaus, joka tarvitsee hoitoa, sanoo ylilääkäri Jussi Lampi.

Tutkimuksen aineistona käytettiin kymmenessä koulussa tehtyjä sisäilmakyselyjä. Niihin vastasi 1  868 alakoulun oppilaan vanhempaa. Tutkimus on julkaistu arvostetussa The Indoor Air -tiedejulkaisussa.

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic